Správy

Humenné sa púšťa do projektov z eurofondov. Opraví aj cestu na Podskalke

Zlepšiť prostredie a podmienky pre život sa mestu Humenné podarí tento rok aj vďaka ďalším projektom financovaným zo zdrojov Európskej únie.

Ilustračný obrázok k článku Humenné sa púšťa do projektov z eurofondov. Opraví aj cestu na Podskalke
Zdroj: Dnes24.sk

Humenné uspelo hneď v niekoľkých výzvach a celková výška eurofondových finančných prostriedkov, ktoré mesto preinvestuje, predstavuje viac ako 1,3 milióna eur. Informoval o tom primátor Miloš Meričko na sociálnej sieti.

Revitalizácia sídlisk

„Začiatkom tohto týždňa nám bol odsúhlasený projekt na regeneráciu vnútroblokových sídliskových priestorov, zameraný tiež na tvorbu a ochranu zelene. Skvalitňovať životné prostredie s využitím eurofondov budeme na Dobrianskeho ulici a Laboreckej ulici,“ priblížil Meričko. Na týchto priestranstvách sa spevnia jestvujúce plochy a chodníky, vynovia sa oddychové zóny vrátane herných prvkov, pribudne mobiliár i zeleň. Výška nenávratného finančného príspevku (NFP) predstavuje sumu takmer 636-tisíc eur.

Ďalším úspešným projektom s výškou NFP v sume bezmála 395-tisíc eur je riešenie energetickej úspornosti Centra voľného času Dúha. „Pôjde o komplexné zateplenie obvodového plášťa a strechy, o uskutočnenie nevyhnutných búracích prác a povrchových úprav, o hydroizoláciu strechy, výmenu okien, dverí a klampiarskych výrobkov,“ ozrejmil primátor.

V programe „Kvalita životného prostredia“ získalo mesto financie vo výške približne 188-tiísc eur na projekt náhrady nepriepustných povrchov za priepustné. Ide o úpravu medzigarážových priestorov v lokalite ulíc Laborecká, Mierová, Sokolovská a za ústredňou TKR. Ako Meričko informoval, na žiadosť obyvateľov sa na týchto priestranstvách urovná terén a osadia sa zatrávňovacie tvárnice s vododozádržnou funkciou.

Cesta na Podsklake

Vďaka NFP v sume takmer 152.600 eur tiež samospráva vybuduje nové komunikácie v rómskej osade Podskalka, projekt zároveň rieši aj vybudovanie nových chodníkov na Valaškovskej a Čapajevovej ulici.

Ako pre TASR doplnil Marián Škuba z tlačového referátu mestského úradu, spolufinancovanie všetkých projektov je vo výške piatich percent, vzhľadom na neustály nárast cien energií a cien stavebných materiálov však samospráva očakáva použitie vlastných zdrojov na „omnoho vyššej“ úrovni. „Spomínané projekty prechádzajú fázou verejných obstarávaní,“ uzavrel Škuba.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM