Veronika Hunyadiová Správy

Humenné chce budovať protipovodňové zariadenia. Stihne to pred ďalšími záplavami?

Búrky a prívalové zrážky spôsobujú čoraz väčšie škody. Čo bráni vytvoreniu protipovodňových opatrení v Humennom?

Ilustračný obrázok k článku Humenné chce budovať protipovodňové zariadenia. Stihne to pred ďalšími záplavami?
Zdroj: Mesto Humenné

Mesto Humenné po povodni z 18. augusta hľadá spôsoby, ako do budúcna zabrániť záplavám a predísť škodám na majetku. V lokalitách Gaštanová a Dubník, ktorú zaplavila voda z potoka Lieskovčík, pripravuje mesto protipovodňové opatrenia.

Riešenie situácie v tejto lokalite bolo aj témou zasadnutia krízového štábu, na ktorom sa zúčastnili zástupcovia Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), š.p. Správa povodia Laborca (SPL) Michalovce.

Veľkou pomocou pre túto lokalitu má byť suchý polder (vodné dielo slúžiace k protipovodňovej ochrane). Jeho výstavba na Gaštanovej ulici je investičnou akciou Slovenského vodohospodárskeho podniku. „Predĺžil som platnosť územného rozhodnutia pre túto stavbu, vodohospodári musia vyriešiť ešte majetkovo-právne vysporiadania," uviedol primátor Miloš Meričko.

Čas sa kráti

Ako uviedol tlačový referát mestského úradu, výzva, kedy je možné výstavbu poldra začať realizovať, sa v roku 2020 končí. Dovtedy by mali byť vysporiadané majetkovo-právne veci, aspoň formou podpísaných zmlúv o budúcej zmluve.

„Hlavným problémom sú majetkovo-právne vzťahy. V rámci pozemkov je dotknutých 48 majiteľov, z nich 19 súhlasili so zmluvou o budúcej zmluve na margo poldra. Predbežne akceptovali výkupné ceny za pozemky. Štyria však s nami rokovať odmietli,“ konštatoval Milan Zbojovský, riaditeľ Správy povodia Laborca. S majiteľmi chce rokovať aj mesto Humenné.

Ďalším problémom je, že lokality Gaštanová a Dubník nie sú zaradené medzi oblasti ohrozené povodňami. „Je nutné, aby bola lokalita, pre ktorú sa ráta s výstavbou poldra, zaradená do mapy povodňového rizika. Zmeny v mape sa dejú každých šesť rokov, čo je pri súčasných klimatických zásahoch nezmyselne dlhá doba,“ dodal tlačový referát mesta s tým, že SVP prisľúbil, že lokalitu zaradí do mapy už koncom roka 2020.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM