Správy

Humenné bude naďalej oranžové: Prehľad toho, čo od pondelka platí

Od pondelka 21. júna sa opäť menia farby covid automatu.

Ilustračný obrázok k článku Humenné bude naďalej oranžové: Prehľad toho, čo od pondelka platí
Zdroj: TASR/František Iván

Od pondelka 21. júna bude na Slovensku 17 okresov v zelenej farbe (stupeň monitoring), 45 okresov bude žltých (I. stupeň ostražitosti) a 15 okresov v oranžovej farbe (II. stupeň ostražitosti).

V ružovej fáze (I. stupeň varovania) je jeden okres, jeden okres je červený (II. stupeň varovania) a žiadny okres naďalej nie je bordový ani čierny.

Od pondelka bude okres Humenné aj naďalej oranžovej farby.

V Prešovskom kraji bude oranžovej farby aj okres Vranov nad Topľou. Okresy Bardejov, Levoča, Medzilaborce, Prešov, Sabinov, Snina budú žlté. Zelené budú po novom Stará Ľubovňa, Kežmarok, Stropkov a Svidník.

Nové pravidlo pre kúpaliská

Dobrou správou je, že od štvrtka 17. 6. už nie je povinnosť nosiť ochranné rúško v prírodných a umelých kúpaliskách, akvaparkoch a wellness. Zmena sa týka interiérov aj exteriérov, bez ohľadu na farbu okresu. „Prekrytie horných dýchacích ciest však odporúčame na miestach, kde sa zhromažďuje väčšie množstvo ľudí, napríklad brána pri vstupe, rady na občerstvenie, priestory hygienických zariadení a podobne,“ konkretizovala Dáša Račková, hovorkyňa ÚVZ SR.

Pravidlá pre detské tábory

Deti aj osoby zabezpečujúce priebeh detského tábora sa budú musieť preukazovať negatívnym PCR testom na ochorenie COVID-19, nie starším ako 72 hodín od doručenia výsledku. Testovanie detí pred účasťou na zotavovacom podujatí odporučilo konzílium odborníkov.

Povinnosť predložiť negatívny výsledok PCR testu neplatí pre deti do desať rokov, zaočkované osoby a osoby, ktoré prekonali COVID-19.

Viac o uvoľňovaní opatrení

Opatrenia pre oranžové okresy

  • V interiéroch (vrátane MHD) stačí nosiť rúško, šál alebo šatku.
  • Povolená je konzumácia v interiéroch reštaurácií, pri jednom stole môžu sedieť štyria ľudia alebo osoby z jednej domácnosti.
  • Umelé kúpaliská maximálne 30 % kapacity.
  • Wellness centrá a akvaparky môžu byť využívané na 30 % svojej kapacity, maximálne však 500 návštevníkov. Vo vnútorných častiach je potrebný negatívny test. Povinnosť preukázať sa negatívnym výsledkom testu možno nahradiť potvrdením o očkovaní.
  • Fitness centrá maximálne 20 zákazníkov alebo jeden zákazník na 15 metrov štvorcových.
  • V múzeách a galériách sa môže prehliadky zúčastniť najviac 15 osôb.
  • Oslavy, svadby, kary, večierky a podobné podujatia v interiéri sú umožnené pre maximálne 50 osôb, v exteriéri do 100 osôb. Pri vstupe je potrebný negatívny test.
  • Divadelné, hudobné a filmové prevádzky – pre sedenie 50 % kapacity (najviac 250 ľudí v interiéri a 500 v exteriéri), pre státie 50 osôb v interiéri alebo 100 osôb v exteriéri, konzumácia aj v interiéri (ako pri reštauráciách)
  • Pre hromadné podujatia platí maximálna kapacita 50 % sediacich návštevníkov (maximálne 250 v interiéri a 500 v exteriéri). Pre státie maximálna kapacita do 50 osôb v interiéri alebo 100 osôb v exteriéri. Evidovať 2 týždne po predstavení telefonický alebo emailový kontakt na každého účastníka.
  • Pri ubytovaní v hoteloch a penziónoch nie je obmedzená kapacita izieb.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM