Rôzne

Humenčania budú za komunálny odpad platiť viac: Poplatok sa zvýši o takmer 6 eur

Najviac diskutovanou témou stredajšieho zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Humennom bolo zvýšenie poplatku za komunálny odpad.

Ilustračný obrázok k článku Humenčania budú za komunálny odpad platiť viac: Poplatok sa zvýši o takmer 6 eur
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Najviac diskutovaným bodom programu tohtotýždňového rokovania humenských poslancov bolo nové Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálny odpad na území mesta Humenné. Informovala o tom Michaela Dochánová z tlačového referátu Mestského úradu v Humennom.

„Vláda SR a NRSR v tomto roku schválila zvýšenie poplatkov za skládkovanie odpadu. Suma sa však bude v nasledujúcich rokoch postupne zvyšovať. Na základe tohto nárastu nákladov si Humenčania v budúcom roku zaplatia namiesto súčasných 13,51 eur sumu 19,49 eur za komunálny odpad na osobu. Pre dôchodcov od 62 rokov bude platiť 50% zľava,“ uviedla M. Dochánová.

Nový zákon z dielne ministra životného prostredia sa podľa Dochánovej slov dotkne všetkých miest a obcí na Slovensku, Humenného nevynímajúc.

„Podľa schváleného nového systému závisí suma, ktorú obce a mestá zaplatia za skládkovanie zmesového odpadu, od úrovne jeho vytriedenia. Technické služby mesta Humenné (TS) už teraz platia za uloženie odpadu na skládke 7 eur z pôvodných 5,30 eur. V roku 2020 bude nárast nákladov na skládkovanie pokračovať bez toho, aby ich humenská samospráva či TS vedeli ovplyvniť. Na budúci rok stúpne teda zákonný poplatok za skládkovanie až na 12 eur, ak sa udrží miera separácie,“ uviedla ďalej Dochánová.

Z toho dôvodu podľa nej pristúpilo Mesto Humenné k opatreniam a poslanci MsZ odklepli nové VZN o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady na území mesta Humenné, ktoré nadobudne účinnosť 1. januára 2020.

„Samozrejme je k tomu potrebné prirátať aj vyššiu sumu za uskladnenie KO na skládke, ktorú kúpila v tomto roku súkromná firma,“ dodala Dochánová.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Humenného a okolia.

Neunikla vám táto fotogaléria? Archívne fotky podnikov, kam sa Humenčania chodievali baviť.

Zaspomínajte si: Archívne fotky podnikov, kam sa Humenčania chodievali baviť
4
Galéria
Zdroj: Okresný úrad Humenné
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM