Rôzne

Holanďanka, ktorá pomáha pri obnove Brekovského hradu: Toto u nás nenájdete...

Dobrovoľníci zo zahraničia aj v tomto roku pomáhajú pri obnove Brekovského hradu. 10 mladých ľudí z rôznych kútov sveta vykonáva rôzne pomocné práce.

Ilustračný obrázok k článku Holanďanka, ktorá pomáha pri obnove Brekovského hradu: Toto u nás nenájdete...
9
Galéria
Zdroj: TASR

Dobrovoľníkov, ktorý tu pobudnú dva týždne, zastrešuje nezisková organizácia Inex Slovakia. Tábor funguje na hrade Brekov už deviaty rok. „Máme desať dobrovoľníkov, ktorí sú z rôznych krajín, ako sú Taiwan, Mexiko, Španielsko, Nemecko a iné,“ uviedol riaditeľ Združenia na záchranu Brekovského hradu Stanislav Macinský. Vykonávajú hlavne pomocné práce, akými sú nosenie kameňov, malty, začisťujú tiež okolie objektu.

Pracujú zadarmo

Títo nadšenci pracujú na hrade zadarmo, dokonca si platia aj cestu na Slovensko. Zabezpečená je pre nich strava, ubytovanie a program. Pripravujú sa pre nich napr. túry do prírody, splav Laborca na kanoe, ale aj návšteva okolitých múzeí. „Chceme, aby videli, čo máme tu na blízku,“ priblížil Macinský. Každý rok prichádzajú na tábor iní ľudia. Podľa riaditeľa je to preto, že chcú stále spoznávať iné miesta. Doposiaľ sa na hrade vystriedalo približne 90 dobrovoľníkov z rôznych krajín sveta.

Toto v Holandsku nenájdete

Ilmari (28) z Holandska pracuje ako dobrovoľníčka počas celého roka. Zaujíma ju totiž história. Na hrade sa jej okrem práce páči aj to, že môže z výšky pozorovať okolie. „Je to odlišné ako v Holandsku, pretože tam nie sú hrady, vyvýšeniny ani zrúcaniny,“ priblížila s tým, že aj jazyk je pre ňu nový, ale zaujímavý. Juan (29), pochádzajúci zo Španielska, pracuje ako učiteľ. Na Slovensku nie je po prvý raz, krajina patrí medzi jeho obľúbené v Európe. „Mám rád históriu, prírodu a túto krajinu. A tu to je všetko spolu,“ priblížil plynulou slovenčinou, prečo sa na dobrovoľnícky tábor prihlásil. Slovenský jazyk sa naučil pred dvomi rokmi, keď pôsobil v Bratislave.

200 ľudí v jeden deň

Opravy na Brekovskom hrade iniciuje Združenie na záchranu Brekovského hradu od roku 2009. Momentálne dokončujú budovu, ktorá tvorí vstup do hradu. Pustili sa tiež do obnovy objektu, ktorý je v súčasnosti akýmsi druhým – horným vchodom historickej stavby. Všetky práce realizujú pôvodným spôsobom. Malta sa vyrába z kusového vápna a riečneho piesku. Kamene sú zväčša pôvodné z hradu. V tomto roku tu pracuje 20 riadnych zamestnancov.

Macinský tvrdí, že na hrad prichádza každoročne viac ľudí. „Počas jedného dňa cez víkend sme tu napočítali cez 200 ľudí,“ spomenul. Návštevníkov očakávajú aj počas tohto víkendu. V nedeľu (30.7.) si pre nich prichystali hradné slávnosti so začiatkom o 14.00 h. Na treťom ročníku podujatia budú môcť záujemcovia vidieť šermiarov, dobové zbrane, čaká ich tiež prehliadka hradu, ale aj zrekonštruovanej vínnej pivnice.

Obnova Brekovského hradu? Pomáhajú aj dobrovoľníci z rôznych kútov sveta, FOTO
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM