Správy

DSS v Osadnom po tragédii nezatvoria. Zničené miestnosti chcú opraviť

Nezávislá platforma SocioFórum vyzvala na okamžité zatvorenie Domova sociálnych služieb v Osadnom. Prešovský kraj to odmieta.

Ilustračný obrázok k článku DSS v Osadnom po tragédii nezatvoria. Zničené miestnosti chcú opraviť
Zdroj: Facebook.com/Polícia SR - Prešovský kraj

Prešovský samosprávny kraj (PSK) neplánuje v žiadnom prípade Domov sociálnych služieb (DSS) v Osadnom zatvoriť. Vyhlásenie nezávislej platformy SocioFórum o tom, že životné podmienky v zariadení sú nedôstojné, považuje PSK za nevhodné.

Uviedla to Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK v reakcii na výzvu SocioFóra na okamžité zatvorenie DSS, kde došlo 21. decembra k požiaru s tragickými následkami.

Bude sa rekonštruovať

Vo svojej výzve z utorka (28. 12.) SocioFórum požadovalo od PSK a Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR okamžité zatvorenie DSS v Osadnom a presťahovanie jeho klientov „do dôstojných a bezpečných priestorov vyhovujúcich štandardom 21. storočia“. Podľa SocioFóra je prekvapujúce, že sa stále objavuje názor, že ak neúčelové budovy, v akej je umiestnené aj zariadenie v Osadnom, zrekonštruujú, budú vyhovovať štandardom kvalitného poskytovania sociálnych služieb.

„Nezávislá platforma SocioFórum nepozná aktuálny reálny stav zariadenia, preto považujeme za neprimerané takýmito vyhláseniami zneisťovať prijímateľov, zamestnancov a ich rodiny,“ uviedla Heilová. Dodala, že zamestnanci Centra sociálnych služieb (CSS) Zátišie, zosnulý riaditeľ, mesto Snina a PSK ako zriaďovateľ zariadenia vyvinuli maximálne úsilie na to, aby prijímatelia mali dôstojné podmienky na život.

V súvislosti s materiálnymi škodami spôsobenými nedávnym požiarom doplnila, že s renováciou troch poškodených a aktuálne zatvorených miestností sa začne v novom roku. „Veríme, že sa nám ich podarí zrekonštruovať do konca januára,“ dodala Heilová.

Pomáha aj ministerstvo

Heilová tiež pripomenula, že Centrum sociálnych služieb (CSS) Zátišie vrátane DSS v Osadnom obstálo v hodnotení kvality MPSVR SR s najvyšším možným skóre z pohľadu personálneho zabezpečenia, ubytovania či nastavenia a dodržiavania BOZP. Zariadenie v Osadnom tiež malo už dvakrát podstúpiť deinštituciona­lizáciu.

„Zamestnanci absolvovali potrebné školenia a zariadenie prešlo výraznou zmenou od svojho vzniku,“ priblížila Heilová s tým, že súčasťou transformačného procesu, ktorý pripravil zosnulý riaditeľ Ján Šrenkel, je zámer zachovať kmeňovú budovu pre 40 klientov a ďalším 18 vytvoriť komunitné bývanie.

MPSVR SR v reakcii na výzvu SocioFóra uviedlo, že krátko po požiari sprostredkovalo vyslanie psychologickej pomoci klientom zariadenia a je pripravené poskytnúť ďalšiu. Okolnosťami požiaru, ktorý si na mieste vyžiadal jednu obeť a na následky ktorého podľahli v nemocnici ďalší traja klienti zariadenia, sa začal zaoberať aj Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM