Rôzne

Doprajte si zážitok: 5 náučných chodníkov v okolí Humenného, ktoré vás dostanú

Vybrali sme 5 náučných chodníkov neďaleko nášho mesta, ktoré radíme zažiť. Jedná sa pritom o prechádzky, ktoré vás prevedú rozličnými svetmi.

Ilustračný obrázok k článku Doprajte si zážitok: 5 náučných chodníkov v okolí Humenného, ktoré vás dostanú
7
Galéria
Zdroj: TASR

Rozhodne sa po nich oplatí merať cestu. Prinášame vám päť tipov na náučné chodníky neďaleko Humenného. Ak patríte medzi tých, ktorí by sa radi vybrali na ľahkú turistiku a strávili čas na čerstvom vzduchu, nechajte sa inšpirovať…

História baníctva

Je 5,5 kilometrov dlhý a má 13 zastávok. Reč je o náučnom chodníku v Zemplínskych Hámroch, ktorý približuje históriu baníctva a železiarskej výroby vo Vihorlatských vrchoch. Počas prechádzky po tomto chodníku si môžete obzrieť napríklad kamennú murovanicu so sýpkou, bývalý tajch, hámor s vodným náhonom, banskú štôlňu, úzkokoľajnú železničku s rušňom a vagónmi či bývalú garbiareň.

Lesnícky chodník

Do sveta lesníctva môžete zavítať prostredníctvom náučného chodníka Kamjana vedúceho z Medzilaboriec. Má osem zastávok a na pohodlné prejdenie chodníka potrebujete asi tak tri hodinky. Jeho cieľom je umožniť spoznávanie hodnoty lesov i prírodno – historické osobitosti lesného masívu Kamjany. Najvzdialenejší bod tohto chodníka predstavuje ojedinelý skalný útvar známy ako Čertov kameň. Pieskovcová skala púta pozornosť pre vyrytý reliéf pripomínajúci hlavu čerta.

Vtáčí raj

V dedinke Senné sa môžete prejsť Vtáčím rajom, ktorý vás prevedie Národnou prírodnou rezerváciou Senné rybníky. Ide pritom o jednu z najvýznamnejších ornitologických lokalít v strednej Európe. Uvidíte lúky a mokrade či život na rybníkoch, dostanete sa k pozorovacej veži, naskytne sa vám výhľad do širokého okolia a na informačných tabuliach sa dozviete podrobné informácie nielen o hniezdiacich vtákoch, ale aj o histórii celého územia.

Veľká vojna

Ďalší z náučných chodníkov vás ponorí do histórie prvej svetovej vojny a ocitnete sa vlastne aj priamo na miestach, kde sa bojovalo. Na prejdenie 4,5 kilometra dlhého vojensko-historického náučného chodníka Výrava, nachádzajúceho sa pri rovnomennej obci, potrebujete približne štyri hodiny. Čaká vás dokopy sedem zastávok a uvidíte napríklad dva vojnové cintoríny či pozostatky zákopových línií.

Svet vinohradníctva

V tomto roku pribudol vo Vinnom náučný vinohradnícky chodník s názvom Za viňanskima jatkami. Ide o cestičku k starým vinohradníckym vínnym domčekom a vinohradníckym lokalitám. Chodník sa tiahne od Zemplínskej šíravy cez vinice na Senderove popri Vinianskom jazere cez Blatco do centra obce. Má približne 14 kilometrov a spája všetky vinohradnícke lokality Vinného. Obzvlášť zaujímavé sú samotné výhľady so scenériami viníc a okolitej krajiny. Popri prechádzke sa dozviete z informačných tabúľ mnoho z histórie vinohradníctva.

OBRAZOM: Aj takéto pekné výlety si môžete dopriať v okolí Humenného
7
Galéria
Zdroj: TASR

Titulné foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM