Rôzne

Do konca januára má byť hotové náhradné premostenie v Strážskom!

Náhradné premostenie by malo slúžiť pre peších, osobné automobily a malé autobusy.

Ilustračný obrázok k článku Do konca januára má byť hotové náhradné premostenie v Strážskom!
Zdroj: TASR

Prejazd osobných automobilov ponad rieku Laborec v Strážskom po viac ako troch mesiacoch umožní náhradné premostenie. Ako o tom v piatok informoval predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka, má byť hotové do konca januára.

Zrýchlené konanie

„V pondelok – utorok by mala byť podpísaná zmluva s víťazným uchádzačom. Bude mať dva týždne na to, aby demontoval staré nosníky a osadil náhradné premostenie. Toto náhradné premostenie by malo slúžiť pre peších, osobné automobily a malé autobusy. Ďalšie práce budú pokračovať podľa toho, ako rýchlo sa pripraví projektová dokumentácia, prekládky niektorých sietí a podobne,“ uviedol Trnka s tým, že realizáciu náhradného premostenia, demontáž starého mosta a výstavbu nového v tomto termíne umožnil súhlas Úradu pre verejné obstarávanie so zrýchleným konaním.

Prvú fázu priameho rokovacieho konania ukončili vo štvrtok 9. januára a ako Trnka doplnil, KSK v tejto súvislosti oslovil piatich dodávateľov. Suma, za ktorú zhotoviteľ osadí náhradné premostenie, zrealizuje demoláciu starého mosta, pripraví projektovú dokumentáciu a vybuduje nový most, by mala predstavovať maximálne 2,4 milióna eur.

Komplikácia

Náhradné premostenie má byť podľa Trnku osadené z ľavej strany súčasného mosta na existujúcich pilieroch. Tie sú podľa znaleckého posudku v poriadku.

Komplikáciou sa zdá byť plynové a vodovodné potrubie, ktoré je podľa slov riaditeľa Správy ciest KSK Jozefa Raucha „zavesené“ na moste, i keď je to v rozpore so zákonom. Ako však doplnil, pri štvrtkovom (9.1.) stretnutí s pravdepodobným dodávateľom stavby našli niekoľko možných riešení. Najvhodnejšie bude závisieť od stanoviska plynárov a vodárov, s ktorými má kraj rokovať budúci týždeň.

Pri rekonštrukcii mosta bude typ „Vloššák“ nahradený železobetónovými nosníkmi predpätej konštrukcie. Predpokladaným termínom ukončenia jeho výstavby je koniec roka 2020.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Humenného a okolia.

Pozrite si archívne video z odstraňovania spadnutého mostného nosníka v Strážskom.

Zdroj: TASR

Foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM