Tlačové správy

Detskí hrdinovia medzi nami: Odvážne dievčatko zachránilo život svojej mame

Detský čin roka každoročne prináša silné príbehy malých hrdinov. Patria medzi nich aj žiačka z Humenného a dvaja chlapci zo základnej školy v obci Bystré.

Ilustračný obrázok k článku Detskí hrdinovia medzi nami: Odvážne dievčatko zachránilo život svojej mame
Zdroj: Detskycin.sk

Častokrát si ani neuvedomujeme, koľko odvahy a hrdinstva sa ukrýva v deťoch. Práve preto existuje projekt Detský čin roka, ktorý si všíma príbehy malých hrdinov s veľkým srdcom. Tento rok odštartoval už jeho jubilejný 20. ročník.

Počas 20 rokov fungovania projektu sa do neho zapojilo viac ako 1 600 000 detí z celého Slovenska.

V prvej etape projektu občianske združenie Detský čin roka motivovalo deti k robeniu dobrých skutkov a vyzvalo deti i verejnosť k zaslaniu príbehov o dobrých skutkoch detí. Písali deti, učitelia, rodičia i neznámi ľudia, ktorým deti pomohli. Počas leta výberová komisia vybrala 40 nominovaných skutkov v ôsmych kategóriách. Medzi nominovanými sú aj príbehy detí z Humenného a blízkeho okolia.

Zachránila svoju mamu

Jedným z nich je príbeh tretiačky Sarah zo ZŠ Hrnčiarska 13 v Humennom. Skutok opísala jej mama Alexandra, ktorej Sarah zachránila život. Odvážny čin sa stal v aute keď Sarah a jej päťročnú sestru Emku ich mama viezla domov zo školy a škôlky. Pri šoférovaní jej náhle prišlo nevoľno, pocítila kŕče v rukách i v nohách, začala lapať po dychu a rozbúšilo sa jej srdce. V ten deň u nej totiž prepukla choroba neurogénna tetánia.

„Keď sa tŕpnutie objavilo aj okolo pier a ja som stále nevedela, čo mi je, odstavila som auto na krajnici. Keď som už takmer nedokázala ani dýchať, Sarka zachovala svoju duchaprítomnosť a zavolala záchranku aj manžela. Tie minúty čakania na pomoc boli veľmi náročné. Ja som mala neznesiteľné bolesti a v aute od strachu plakala aj päťročná Emka, ktorá bola v šoku,“ píše mama v príbehu. Utišovanie, telefonovanie a prijímanie pokynov od operátorov zo záchranárov zvládla podľa nej Sarah zvládla sebaisto a s láskou.

Vďaka jej pohotovej reakcii prišli záchranári včas a poskytli mame potrebnú pomoc. „Sarah moja, ja som ti dala život a ty si zachránila ten môj. Ďakujem,“ dodala na záver šťastná mamina.

Hlasovať za Sarah môžete TU

Pomohli mamičke s dieťaťom

Nezištne pomôcť druhým neváhali ani dvaja žiaci zo ZŠ Hermanovská v obci Bystré, Dominik a Benjamín. Pomohli dievčatku, ktoré ležalo na ceste a nechcelo vstať.

„Rozpoviem vám príbeh, ktorý som videla na vlastné oči. Bol to obyčajný deň. Vyučovanie sa skončilo. Každý jeden z nás sa tešil domov. Nedočkavo vyčkávame na autobus. Stále tí istí žiaci, stále tá istá partia. Pred príchodom nášho autobusu prichádza ešte iný autobus, ktorý smeruje do vedľajšej dediny. Z autobusu pravidelne vystupuje na pohľad veľmi unavená staršia pani so svojím dieťaťom. Myslím si, že to doma nemá ľahké. Predsa len, starať sa o zdravotne postihnutú osobu je vyčerpávajúce,“ začala rozprávania autorka listu Timea.

Vo chvíli, keď dievča vystúpilo z autobusu, ľahlo si na cestu plnú áut a nechcelo sa postaviť. „Pozerať sa na to sa dotklo nás všetkých čakajúcich na zastávke. Nezmohli sme sa však na nič. Len sme sa mlčky prizerali. Vtedy sa zjavili Dominik a Benjamín. Odvážni chlapci, žiaci našej školy, ktorým záležalo na zdraví a živote dievčaťa,“ pokračuje príbeh.

Chlapci sa snažili dievčaťu dohovoriť, aby sa postavilo, no márne. Nedala sa presvedčiť, no nevzdávali sa a nakoniec sa im ju podarilo spoločne s jej mamou preniesť na chodník. „Klobúk dole za takýchto hrdinov. Ani si neviem predstaviť, čo by sa dialo, keby tam neboli,“ dodáva Timea.

Hlasovať za Benjamína a Dominika môžete TU

Za dobré skutky detí môžu deti aj verejnosť hlasovať v nasledovných ôsmich kategóriách:

  • Záchrana ľudského života
  • Pomoc v rodine
  • Pomoc rovesníkom
  • Pomoc ľuďom
  • Pomoc prírode
  • Dobrý nápad
  • Cena Sašky Fischerovej – Malý Veľký Čin
  • Dobrý čin na nete- Nová kategória projektu

Viac informácií o projekte nájdete na www.detskycin.sk

PR – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy.

Zdroj: Detskycin.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM