Rôzne

Deň železnice v Humennom: Pozrite si prehľad atrakcií, ktoré čakajú na návštevníkov

V sobotu otvorí rušňové depo v Humennom svoje brány pre širokú verejnosť. Na programe je obľúbené podujatie, ktoré aj tentoraz prinesie more atrakcií.

Ilustračný obrázok k článku Deň železnice v Humennom: Pozrite si prehľad atrakcií, ktoré čakajú na návštevníkov
Zdroj: www.zssk.sk

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v spolupráci s Podvihorlatským železničným spolkom otvorí v sobotu 25. augusta 2018 od 9:00 do 17:00 hod. v Humennom pre verejnosť brány rušňového depa. Počas šiesteho ročníka Dňa železnice tak dostanú malí aj veľkí možnosť nahliadnuť do priestorov, ktoré sú počas roka neprístupné, a uvidieť miesta, kde vlaky „parkujú“, opravujú či udržiavajú. Slávnostné otvorenie podujatia za prítomnosti zástupcov samosprávy bude o 10:15 hod. Absolútnou novinkou aktuálneho ročníka je koncert a autogramiáda skupiny S Hudbou Vesmírnou, ktorý sa začne o 15:30 hod. Informoval o tom riaditeľ odboru komunikácie a hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

Novinka aj legendy

„ZSSK na podujatí predstaví novinku v diaľkovej doprave, ktorou je najmodernejší elektrický rušeň na Slovensku Vectron od firmy Siemens. Ten pravidelne jazdí na trati Bratislava – Košice, pričom hravo zvláda maximálnu „slovenskú“ rýchlosť 160 km/h. Do Humenného dopravia rušeň pomocou naftovej lokomotívy, keďže elektrifikovaná trať končí už v Bánovciach nad Ondavou,“ prezradil T. Kováč.

Podvihorlatský železničný spolok predstaví svoju „filmovú hviezdu“, rušeň Sergej z hollywoodskeho filmu Peacemaker. O zábavu sa tiež postarajú nostalgické vlaky. Do Sniny zvezie návštevníkov popradský parný rušeň Papagáj. Do Medzilaboriec sa vyberú nostalgické motoráky radu M131 prezývané Hurvínky. Po príchode vlaku v Medzilaborciach slávnostne odhalia sochu legendárnej literárnej a filmovej postavy – dobrého vojaka Švejka, ktorý práve touto trasou cestoval na front. „V depe bude k dispozícii aj motoráčik Stakčínska strela, osobné a nákladné dieselové rušne i historické vozidlá železničných spolkov z celého Slovenska,“ doplnil Kováč.

V špeciálnom zákaznícko-informačnom centre získajú návštevníci všetky informácie o službách ZSSK a o meste Humenné. K dispozícii na predaj budú tiež suveníry so železničnou tematikou. „Najnovšie vozidlo v regionálnej doprave, motorová jednotka 813 s prezývkou Mravec, poskytne oddychový priestor s čalúnenými sedadlami, klimatizáciou a wifi pripojením k internetu. Súčasťou interiéru je bezbariérová toaleta s uzavretým odpadovým systémom a s prebaľovacím pultom pre najmenších návštevníkov,“ dodal hovorca ZSSK.

Atrakcie v kocke

Čo všetko teda čaká návštevníkov šiesteho ročníka Dňa železnice v Humennom?

  • výstava a prehliadka rušňov osobnej aj nákladnej dopravy
  • moderná klimatizovaná motorová jednotka radu 813 – Mravec
  • najmodernejší elektrický rušeň na Slovensku – Vectron od firmy Siemens
  • informačné centrum ZSSK
  • ukážka železničnej, hasičskej a policajnej techniky (autá, motorky)
  • zábava pre deti, maľovanie a premietanie videí v nákladnom vozni ZSSK Cargo Slovakia a.s.
  • železničné modely, výstava historických cestovných lístkov a cestovných poriadkov
  • kyvadlová doprava z centra Humenného do rušňového depa a späť každú celú hodinu + cestný vláčik z námestia do depa a späť
  • vozenie detí na posunovacom rušni na baterky
  • prehliadka makiet moderných naftových motorov v reálnej veľkosti
  • koncert 50-členného dychového orchestra z Poľska a 35 tanečníkov z Ukrajiny
  • koncert skupiny S Hudbou Vesmírnou
  • jazda historického vlaku Humenné – Medzilaborce a späť
  • jazda historického parného vlaku Humenné – Snina a späť…

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Humenného a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM