Rôzne

Čo hovoria čísla? Návštevníkov v zámku i skanzene pribúda

Pozrite si zaujímavé čísla o sezóne vo Vihorlatskom múzeu v Humennom, ktoré sídli v historickom objekte renesančného zámku a jeho súčasťou je aj expozícia ľudovej architektúry a bývania.

Ilustračný obrázok k článku Čo hovoria čísla? Návštevníkov v zámku i skanzene pribúda
Zdroj: Dnes24.sk

Tohtoročnú turistickú sezónu v múzeu považujú za úspešnú. Od začiatku roka do konca októbra zaznamenali takmer 30 000 domácich a zahraničných turistov, z toho od mája do októbra ich bolo približne 26 000.

„Najvyšší nárast sme pozorovali predovšetkým v skanzene, kde prebiehali folklórne slávnosti, umelecké plenéry a interaktívne podujatia pre rodiny a školské kolektívy. Zvýšený záujem bol aj o umelecko-historickú expozíciu v objekte zámku, čo podporila jednak rekonštrukcia vonkajšej architektúry, ako aj záujem o miestnosti s unikátnou nástennou výmaľbou európskeho významu v Izbe Márie Terézie, Čínskej izbe, Ornamentálnej izbe a v Izbe uhorských kráľov, a to aj napriek prebiehajúcim reštauračným prácam,“ informovala Jana Fedičová z VM. V priebehu iba šiestich mesiacov zaznamenali v obidvoch expozíciách o takmer 2 000 viac návštevníkov ako počas celého uplynulého roka.

Podujatia, ktoré lákali

„V rámci letnej sezóny dosiahli najvyššiu návštevnosť prázdninové mesiace, počas ktorých VM prekonalo vlaňajší rekord 8 500 ľudí o takmer tri tisícky,“ spomenula Fedičová. Verejnosť sa v tomto roku viac zaujímala o program Medzinárodného dňa múzeí, mimo letnej sezóny to bol zas 25. ročník projektu Karpatská kraslica, ktorý si prišlo pozrieť okolo 2 300 ľudí. K úspešným podujatiam patrili podľa jej slov aj Rodáci v skanzene, medzinárodný plenér Insita, pokračovanie environmentálneho projektu Ekodni a nové podujatie pre školskú mládež Deň tradičných remesiel v skanzene.

Toto sa chystá do konca roka

Aktuálne prebieha vo VM cyklus objektového zážitkového vyučovania v oblasti biológie, histórie, umenia a spoločenských vied pre základné, stredné, ale aj materské školy. Návštevníci si môžu okrem iného pozrieť aj tri výstavy. Do konca kalendárneho roka pripravujú tiež rozsiahly projekt podujatí Vianoce v múzeu. „Výstavy v objekte zámku si návštevníci môžu pozrieť v pracovných dňoch od 09.00 do 15.00 h. Expozície v objekte zámku a v skanzene sú prístupné v pracovnom čase od pondelka do piatka pre vopred ohlásené návštevy minimálne piatich osôb,“ uzavrela.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM