Chemko Strážske na Zemplíne a toxické PCB látky: Rieši sa niečo?

Ministerstvo vnútra (MV) SR a dotknuté kraje nemajú sily ani prostriedky na zabezpečenie komplexnej sanácie lokality Prameň, objektov Ošipáreň a Tepláreň v okolí areálu Chemko Strážske na Zemplíne.

Ilustračný obrázok k článku Chemko Strážske na Zemplíne a toxické PCB látky: Rieši sa niečo?
Zdroj: TASR

Dôvodom je, že ide o geologicky, technologicky a časovo náročné práce, ktoré nie sú záchrannými. Uviedla Petra Friese z tlačového odboru MV. V decembri výbor Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie zaviazal ministerstvo vnútra, aby zaradil odkalisko Poša pod mimoriadnu situáciu a zabezpečil zastavenie prítoku a filtrovanie výtoku z odkaliska Poša do potoka Kyjov.

Envirozáťaž

Rezort mal tiež bezodkladne pristúpiť k odstráneniu nezabezpečených sudov s obsahom PCB z lokalít Ošipáreň, Tepláreň, Prameň a k ich uloženiu do nepriepustných kontajnerov na určenej skládke. MV reagovalo, že v tejto chvíli nevie vyhlásiť na území envirozáťaže mimoriadnu situáciu. Friese tvrdí, že v zmysle zákona o civilnej ochrane nie sú naplnené podmienky na jej vyhlásenie.

Pripomína, že mimoriadnu situáciu pre objekty Ošipáreň, Tepláreň a Prameň v obore Orlová vyhlásil regionálny úrad verejného zdravotníctva v súvislosti s ohrozením verejného zdravia druhého stupňa.

22. januára 2020 bola prednostami Košického a Prešovského kraja na ich území vyhlásená mimoriadna situácia. Vyhlásenie mimoriadnej situácie v súvislosti s prítomnosťou toxického odpadu v areáli bývalého podniku Chemko Strážske malo urýchliť odstránenie sudov obsahujúcich PCB látky.

Ďalších dvoch environmentálnych záťaží, ktoré v okolí Strážskeho eviduje Ministerstvo životného prostredia SR, sa mimoriadna situácia netýka. „V danej lokalite sa nachádza viacero environmentálnych záťaží, areál bývalého podniku Chemko Strážske a priľahlá oblasť bývalého podniku, odkalisko Poša a zvlášť sudy,“ uviedol vtedy hovorca rezortu Tomáš Ferenčák.

Stovky ton PCB

Ďalšie kroky na riešenie a sanáciu územia v lokalite Chemko budú pokračovať v gescii ministerstva životného prostredia v systéme riešenia environmentálnych záťaží. „Rozsah činností v rámci záchranných prác bude závisieť od odporúčaní a záverov vyplývajúcich zo záverov odborných materiálov a vykonaných analýz,“ podotkla Friese.

Uloženie stoviek ton toxických PCB látok v areáli bývalého Chemka Strážske nebolo oficiálne potvrdené desaťročia.

Stalo sa tak až po tom, ako išla spoločnosť do likvidácie a priemyselný areál bol podrobený kontrole štátnych orgánov.Veľké množstvo skorodovaných sudov s týmto odpadom našiel v blízkosti areálu začiatkom minulého roka aj majiteľ susedných pozemkov.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM