Rôzne

Bude mať tento príbeh šťastný koniec? Pri lesnom sklade našli dvojicu mláďat rysa

Dve na pohľad rozkošné mláďatá rysa ostrovida. Našli sa opustené, pričom podľa odborníka zrejme došlo k starej známej chybe.

Ilustračný obrázok k článku Bude mať tento príbeh šťastný koniec? Pri lesnom sklade našli dvojicu mláďat rysa
Zdroj: TASR

Mláďatá rysa ostrovida (Lynx lynx), o ktoré sa momentálne starajú pracovníci Správy Národného parku Poloniny v Stakčíne, boli nájdené v katastri obce v blízkosti vodárenskej nádrže Starina. Ako uviedol riaditeľ správy Mário Perinaj, je ťažké určiť dôvod, prečo sa tie mláďatá našli opustené. „Ale pravdepodobne došlo k starej známej chybe, ktorá sa vyskytuje aj u srnčej zveri, keď si návštevníci prírody myslia, že mláďa je opustené,“ vysvetlil s tým, že môže ísť o prípad, keď sa ich matka išla len nakŕmiť. „Takže, výstraha do budúcna. Keď nájdete mláďatá v prírode, ktoré sú opustené, tak ony nie sú opustené, len v tom momente je ich matka buď na love, alebo sa kŕmi,“ dodal.

Nájdené boli v blízkosti lesného skladu, kde ich pravdepodobne odložila matka. „Môžeme predpokladať, že v rámci dňa, ak počuli nejaké zvuky, boli zvedavé a zišli na ten lesný sklad,“ uviedol Perinaj. Podľa jeho slov je pravdepodobné, že boli odobraté živej matke, ktorá ich hľadá.

Čo s nimi bude?

Podľa zákona má správa oprávnenie držať mláďatá rysa v chovnej stanici tri mesiace. „Najradšej by sme boli, keby sa vrátili do prírody, ale pravdepodobne to už nebude možné, pretože tá izolácia od matky je už dosť dlhá,“ vysvetlil s tým, že prioritou je, aby mláďatá prežili. Podľa ich stavu sa uvidí, čo s nimi bude ďalej. „Nebol by som rád, keby skončili v zoologickej záhrade, ale museli by sme nájsť nejakého ochotného človeka, ktorý by bol schopný opäť ich naučiť loviť a introdukovať ich do prírody,“ dodal.

Nie sú to až také milé mačičky

Vek mláďat sa odhaduje na dva a pol mesiaca. „Keď k nám prišli, boli dosť vychudnuté, ale v súčasnosti dosť dobre konzumujú potravu. Kŕmime ich srnčím mäsom a výdatne im chutí, takže vyzerá to s nimi dobre,“ povedal riaditeľ správy. Podľa jeho slov je deň malého rysa podobný ako u malého dieťaťa. Kŕmenie, hry a spánok. „Aj keď veľa ľudí má pohnútky chytiť ich do ruky, nie sú to až také milé mačičky, ako vyzerajú. Dosť intenzívne škriabu, ale takisto, my chceme zabrániť akémukoľvek kontaktu s ľuďmi,“ vysvetlil Perinaj. Mená im zatiaľ dávať neplánujú. „Ale padli tu také nápady, že Puf a Muf,“ dodal s úsmevom.

Rys ostrovid

Rys ostrovid je najväčšia voľne žijúca mačkovitá šelma v Európe. Jeho spoločenská hodnota sa pohybuje okolo 3700 eur. Vo voľnej prírode rys nie je podľa slov Perinaja nebezpečný pre človeka, keďže ide o veľmi plaché zviera. „Ale pokiaľ je v úzkych, alebo žije v zajatí a človek sa k nemu neprimerane správa, môže dôjsť k nejakému ublíženiu na zdraví.“

FOTO: Nájdené mláďatá rysa ostrovida v dočasnom domove
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM