Rôzne

95 rokov života a 70 kňazstva: Kardinál Tomko oslávi vzácne jubileá aj v rodnom Udavskom

Slovenský kardinál a rodák z Udavského Jozef Tomko bude v nedeľu sláviť svätú omšu práve vo svojej rodnej obci. Čítajte viac.

Ilustračný obrázok k článku 95 rokov života a 70 kňazstva: Kardinál Tomko oslávi vzácne jubileá aj v rodnom Udavskom
5
Galéria
Zdroj: TASR

Ako sme vás už informovali, slovenský kardinál Jozef Tomko, emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov a emeritný predseda Pápežského komitátu, oslávil v pondelok 11. marca 95-ku. Jeho životný príbeh v skratke si môžete prečítať tu.

Jozef Tomko sa teda narodil 11. marca 1924 a to v obci Udavské v okrese Humenné. A ako informuje samotná obec, v nedeľu bude práve tam.

„V sobotu 16. marca v Košiciach a v nedeľu 17. marca v Udavskom bude otec kardinál Jozef Tomko slávením svätej omše ďakovať Pánu Bohu za 95 rokov svojho života a 70 rokov kňazstva,“ uviedla obec na svojej stránke v rámci liturgických oznamov.

Vedeli ste o ňom? Jozef Tomko vychodil v rodnej obci rímskokatolícku ľudovú školu. Nasledovalo štúdium na gymnáziu v Michalovciach a to od roku 1935. V školskom roku 1943 – 1944 nastúpil do seminára v Bratislave, no v štúdiu teológie pokračoval v Ríme, kde bol aj vysvätený za kňaza. Následne po nástupe komunizmu sa na Slovensko dlho nemohol vrátiť…

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Humenného a okolia.

Kardinál Tomko na archívnych snímkach: Opäť zavíta do rodného Udavského
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24/Tasr
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM