Ľubomír Hudačko Futbal

Odveta s Bosnou je tu: Do hry opäť môžu zasiahnuť Prešovčania Šesták a Jakubko

Slovenských futbalistov čaká v utorok v Žiline druhý diel septembrového kvalifikačného dvojzápasu o MS 2014 s Bosnou a Hercegovinou. Po nečakanej, ale zaslúženej výhre v Zenici 1:0 nad stále lídrom G-skupiny sa zverenci trénera Jána Kozáka pokúsia opäť o maximálny výkon

Ilustračný obrázok k článku Odveta s Bosnou je tu: Do hry opäť môžu zasiahnuť Prešovčania Šesták a Jakubko
Zdroj: Webnoviny.sk

Ním by si ešte viac naklonili priazeň slovenských fanúšikov. Kouč Kozák sedel na lavičke A-tímu zatiaľ vo dvoch dueloch a pri remíze v príprave v Rumunsku (1:1) a aj v Zenici hráčom naordinoval dobrú taktiku.

Podľa Šestáka si Bosniaci dajú väčší pozor

Dôležitejšie ale bolo, že tí jeho pokyny aj dokázali pretaviť v zlepšené výkony priamo na trávniku. Po trapase vo Vaduze a následnom odvolaní trénerského dua Stanislav Griga – Michal Hipp, Kozák zatiaľ dokázal z hráčov vyžmýkať profesionálne výkony, ktorých sú schopní.

Situácia pred zápasom pod Dubňom je do istej miery podobná ako pred piatkovým prekvapením v Zenici, výber Safeta Sušiča je stále pod tlakom postupového imperatívu, Kozákovci naopak môžu hrať uvoľnene. Zaujímavé bude sledovať, ako sa „slovenská“ facka prejaví na výkone hostí, ktorých utrápenou výhrou v Lichtenštajnsku 1:0 v tabuľke bodovo dobehli Gréci. To, že sa Bosniaci postavia k zápasu inak ako v piatok, avizuje stredopoliar Stanislav Šesták: „Zmení sa to, že oni k tomu zápasu pristúpia inak. Možno nebudú až tak sebavedomí ako boli v domácom zápase a tým pádom aj ich výkon môže byť trochu iný. Potrebujú vyhrať, už sa videli na prvom mieste v skupine, teraz sú s bodmi zarovno s Grékmi, takže určite budú hrať na víťazstvo. My sa nemáme kam ponáhľať a tým pádom taktika bude ako sme mali aj v Bosne, aby sme neinkasovali, aby sme čo najdlhšie držali remízový stav a potom sa dostali do kontier. To nám môže vyjsť aj doma.“

Každá séria raz skončí

Slovenskej reprezentácii sa v Žiline nedarí zvíťaziť. Ich nepriaznivá štatistika pod Dubňom zahŕňa zápasy, v ktorých domáci prehrali s Chile, Nórskom, Arménskom i Ruskom či remizovali s Írskom a Litvou. „Pozitívne je to, že každá séria sa raz skončí. Bosna tiež ukončila sériu, keď doma neprehrala a s nami dokázali prehrať, takže ja verím, že to zlomíme my v Žiline a konečne tam dokážeme zvíťaziť. Aj v domácom zápase musíme urobiť maximum a myslím, že ľudia sa majú na čo tešiť,“ vyjadril názor na túto tému bývalý hráč Tatrana Prešov Stanislav Šesták. Okrem neho by sa v zostave opäť mohol objaviť aj ďalší bývalí Tatranista, Martin Jakubko.

Slovensko v doterajšej histórii odohralo s Bosnou dva vzájomné zápasy, okrem piatkovej výhry 1:0, ktorú zariadil v 77. minúte tečovanou strelou Viktor Pečovský, v novembri 2010 na Pasienkoch podľahlo v priateľskom stretnutí 2:3 (góly: Šebo, Grajciar – Medunjanin, Pjanič, Džeko).

S čiernymi páskami

Lídrom G-skupiny je stále so 16 bodmi Bosna, druhí Gréci ich majú tiež 16. Tretie s 12 bodmi je Slovensko. V utorok sa v skupine hrajú ešte zápasy Litva – Lichtenštajnsko, resp. Grécko – Lotyšsko. Po septembrovom dvojzápase zakončia Slováci kvalifikáciu MS dvoma duelmi u súperov – 11. októbra v Grécku a 15. októbra v Lotyšsku.

Slováci nastúpia na utorňajší zápas s Bosnou s čiernymi páskami na rukávoch na pamiatku bývalého hráča Tatrana Prešov Mareka Špilára, ktorý v sobotu spáchal samovraždu. Bývalého 30-násobného reprezentanta si na štadióne uctia aj minútou ticha.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM