Ľubomír Hudačko Kultúra

Odovzdávanie hudobných cien: Prešovčan Ivan Tásler počtom ocenení pokoril každého!

Slovenská hudobná scéna sa dočkala ocenení! Na galavečere v Divadle Aréna odovzdával ocenenia Slovenský ochranný zväz autorský. SOZA obnovila odovzdávanie cien po dvoch rokoch a tak si víťazi odniesli ceny za roky 2011 a 2012. Najviac, až tri ocenenia, získal spevák a skladateľ Ivan Tásler!

Ilustračný obrázok k článku Odovzdávanie hudobných cien: Prešovčan Ivan Tásler počtom ocenení pokoril každého!
Zdroj: Dnes24.sk

Príjemná atmosféra, kvalitná domáca tvorba a prestížne ocenenia! Tak vyzeralo slávnostné odovzdávanie cien SOZA za roky 2011 a 2012. Slovenský ochranný zväz autorský obnovil odovzdávanie cien po dvoch rokoch a nový riaditeľ Anton Popovič ho prezentoval ako atraktívny galavečer.

Tásler si váži dar skladať piesne

Akciu moderoval Prešovčan Peter Lipa, ktorý postupne uviedol 18 cien a množstvo hudobných vstupov. Víťazi sa tešili z bronzovej plastiky s názvom Eurydika, ktorej autorkou je akademická sochárka Jana Brisudová. Najviac ocenení si odniesol spevák a skladateľ Ivan Tásler. Líder skupiny IMT Smile získal cenu za najhranejšiu skladbu 2011, cenu pre skladateľa najhranejších hudobných diel 2012 a spolu s manželkou Annou Tásler Onderkovou aj ocenenie za najhranejšiu skladbu 2012.

„Ja si veľmi vážim dar, ktorý som dostal do vienka. Že môžem skladať piesne, ktoré sú úspešné. Že tie piesne robia radosť ľuďom aj mne. Je to pre mňa zázrak, že ľuďom sa páčia skladby, ktoré ja zložím," povedal silné slová Ivan Tásler. Cena SOZA pre textára najhranejších hudobných diel putovala v rokoch 2011 aj 2012 do rúk skladateľa Kamila Peteraja, pre skladateľa najhranejších hudobných diel 2011 si odniesol Marián Kachút.

Cieľom je verejné uznanie

Diváci si vychutnali aj vystúpenie prešovskej kapely IMT Smile, svoj program mali na pódiu aj ďalší interpreti. Zaujímavosťou bolo, že za najpredávanejší nosič zvukového alebo zvukovo-obrazového záznamu tvorby slovenských autorov 2012 si cenu odnieslo Spievankovo, teda Mária Podhradská a Richard Čanaky.

„Cieľom podujatia Ceny SOZA je verejným uznaním a ocenením podporiť domácich autorov a tvorcov hudobných diel za úspešné uplatnenie sa v hudobnom živote a formovanie profilu domácej hudobnej kultúry. Štáb realizátorov cien SOZA sú vynikajúci profesionáli. Odviedli fantastickú prácu a pestrý program a publikum to ocenilo. Toto je náš pohľad, ako má podľa nás takýto večer vyzerať. Teším sa na kontinuitu v ďalších rokoch, pretože z odovzdávania cien chceme urobiť pravidelnú akciu, ktorá možno poskytne možnosť diskusie na dôležité témy o vzťahu a postoji k domácej tvorbe,“ konštatoval riaditeľ SOZA, dirigent, producent a skladateľ Anton Popovič.

foto: Lenka Imrichová

IMT Smile - SOS
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM