Hádzaná

Odklepli nový formát hádzanárskej extraligy: Tatran Prešov ale so zmenami nesúhlasí!

Novinka, ktorá sa nestretla s pochopením. Hádzanársky klub Tatran Prešov si nemyslí, že vynechanie nadstavbovej časti súťaže pomôže klubom v ťažkej situácii.

Ilustračný obrázok k článku Odklepli nový formát hádzanárskej extraligy: Tatran Prešov ale so zmenami nesúhlasí!
7
Galéria
Zdroj: TASR

Na aktíve klubov najvyššej hádzanárskej ligy mužov Slovnaft handball extraligy prišlo minulý týždeň k odhlasovaniu nového formátu súťaže pre nasledujúci súťažný ročník 2020/21.

Pôvodný návrh neprešiel

Ten nepočíta s odohraním desaťzápasovej nadstavbovej časti, s čím klub Tatran Prešov nesúhlasí.

Pôvodný návrh Slovenského zväzu hádzanej (SZH) na zachovanie súťaže v doterajšom formáte neprešiel pri hlasovaní vďaka rovnosti hlasov. Následne tesne uspel návrh tímu z Topoľčian, ktorý navrhol odohrať súťaž bez nadstavbovej časti.

Proklamovaným dôvodom tohto kroku bolo, že má odľahčiť klubové rozpočty znížením nákladov a uvoľnením kalendára po situácii z uplynulých mesiacov spôsobenej koronavírusom. Rozhodnutie klubov ešte má potvrdiť Konferencia SZH, ktorú Tatran vyzýva na zvrátenie tohto rozhodnutia.

Klubom to nepomôže

Hádzanársky klub Tatran Prešov si nemyslí, že vynechanie nadstavbovej časti súťaže pomôže klubom v ťažkej situácii, no na druhej strane poškodí integritu súťaže a v konečnom dôsledku aj slovenskú hádzanú.

Neštandardné na uvedenom hlasovaní bolo aj to, že prebehlo bez diskusie, ktorá nasledovala až po ňom. Prinášame vám stanovisko generálneho manažéra klubu Miroslava Benického.

„V Tatrane Prešov sme toto rozhodnutie prijali s rozčarovaním a poľutovaním a sme z neho veľmi zaskočení, pretože pokiaľ takéto rozhodnutie ostane v platnosti sme názoru, že narúša integritu celej súťaže. So všetkou úctou ku kolegom ich argumentácia, že týmto sa vyriešia ich finančné a existenčné problémy, pre mňa nedáva logiku. Keďže sa nemení dĺžka trvania súťaže, reálne hovoríme o finančnom zabezpečení piatich ciest autobusom na palubovky súperov, z ktorých väčšina klubov je medzi sebou vzdialená maximálne do sto kilometrov," povedal.

Akú cestu zvoliť

Benický si myslí, že zmysel by malo dať väčší priestor hráčom v kluboch, aby sa ukázali. Kluby s existenčnými problémami takouto cestou umelo udržiavať svoju existenciu na úkor ostatných klubov podľa neho nie je správne.

Pre Tatran je podľa jeho slov 10 zápasov nadstavby predstavuje citeľný zápasový výpadok. „A pokiaľ sú tu kluby, ktoré sa obávajú, že im nadstavba naruší finančnú schému, je na zváženie, či by tieto nazvem to priamo hádzanárske krúžky, nemali radšej zvoliť cestu dočasnej účasti v 1. lige a následne po ich finančnej stabilizácii sa opäť uchádzať o účasť v najvyššej súťaži,“ dodal na záver.

A v obrazoch nájdete aj archívne zábery na súboj hádzanárov Tatrana v Lige majstrov.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Liga majstrov v Prešove: Hádzanári si pripísali druhé víťazstvo
7
Galéria
Zdroj: TASR

Hl. foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM