Michala Halásová Rôzne

Odber krvi v Unipocentre. Študenti prišli darovať najvzácnejšiu tekutinu

Počas mobilného odberu krvi prišlo do Unipocentra 52 potenciálnych darcov krvi,19 z nich však nespĺňalo kritériá pre odber. Kvapka krvi na PU v Prešove je jednou z mnohých akcií, ktoré Národná transfúzna služba realizuje mimo svojich pracovísk.

Ilustračný obrázok k článku Odber krvi v Unipocentre. Študenti prišli darovať najvzácnejšiu tekutinu
Zdroj: Dnes24.sk

Lekár NTS Mikuláš Hudák upozornil, že odkedy skončil školu až doteraz sa v podstate nič nezmenilo na tom, že krv je absolútne nenahraditeľná. „Na takéto akcie chodíme často. Myslím si, že do povedomia študentskej verejnosti sa to dostalo pomerne úspešne. Podľa mňa je účasť študentov na týchto odberoch dobrá,“ dodal.

Veľmi dobrý pocit z darovania krvi majú takmer všetci tunajší študenti, pretože tak môžu pomôcť ľuďom, ktorí to potrebujú. Väčšina z nich už s darovaním má svoje skúsenosti. „Ja som dnes prišiel darovať krv už po dvanástykrát,“ povedal jeden zo študentov.

Niektorí sa rozhodli krv darovať opäť aj preto, že sa stali svedkami, keď krv v nemocnici chýbala. Medzi darcami sa však našli aj takí, ktorí s darovaním tejto životne dôležitej tekutiny nemajú skúsenosti. „Zatiaľ som ešte nedarovala krv. Avšak raz som už krv dostala, a práve preto som ju prišla darovať ďalej,“ dodáva ďalšia zo študentiek PU.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM