Správy

V Prešove bude onedlho platiť NOVÝ poplatok: Koho sa bude týkať?

Stavebníci v Prešove budú platiť poplatok za rozvoj. Mestskí poslanci schválili všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktoré ho stanovuje.

Ilustračný obrázok k článku V Prešove bude onedlho platiť NOVÝ poplatok: Koho sa bude týkať?
Zdroj: Pixabay.com , Pixabay.com

Pri stavbách na bývanie je to 25 eur za každý začatý štvorcový meter a 35 eur pri ostatných stavbách.

Ako pri predkladaní návrhu uviedol vedúci odboru financií Mestského úradu (MsÚ) v Prešove Radko Lapoš, zákon umožňuje poplatok stanoviť v rozmedzí od troch do 35 eur za každý začatý meter podlahovej plochy nadzemnej časti stavby.

Zohľadňovali potenciál

„Pri určení sadzby sme vychádzali aj z poplatkov okolitých miest, ale zároveň museli sme brať ohľad na to, čo nám dovoľuje legislatíva, a to ísť až do sadzby 35 eur za štvorcový meter. Taktiež sme zohľadňovali potenciál a požiadavky na rozvoj mesta. Chceme aj týmto poplatkom za rozvoj prispieť k rozvoju infraštruktúry a komunikácií v rámci mesta,“ povedal Lapoš.

Poplatok sa vypočíta ako súčin základu poplatku znížený o 60 štvorcových metrov a sadzby poplatku.

Bude sa týkať stavieb, ktoré dostanú stavebné povolenie po 1. januári 2024.

Pri rodinnom dome s rozlohou 140 štvorcových metrov poplatok predstavuje 2-tisíc eur a pri bytovom dome s rozlohou 1 200 štvorcových metrov je to suma 28 500 eur.

Pri priemyselnej stavbe s rozlohou 1 900 štvorcových metrov poplatok predstavuje 64 400 eur. Podľa predloženého materiálu pri stavbách na bývanie je poplatok v Trnave, Žiline a Banskej Bystrici desať eur za štvorcový meter.

Poplatky v iných mestách

V Nitre je to 20 eur a v Košiciach 35 eur. Pri priemyselných stavbách je poplatok v Trnave desať eur, v Nitre a Žiline 20 eur a v Banskej Bystrici päť eur.

V Košiciach je odstupňovaný podľa časti mesta vo výške tri a pol eura, sedem eur a 35 eur.

Ako uviedlo mesto v materiáli, podľa výpočtov za rok 2022, keď vydalo 110 stavebných povolení a išlo o 48 220 štvor­cových metrov plochy a pri aplikovaní 25 eur na všetky druhy stavieb, by získalo do rozpočtu 1,04 milióna eur.

Financie, ktoré mesto vyberie, môže podľa zákona využiť na úhradu kapitálových výdavkov vrátane nákladov na vysporiadanie pozemku na rôzne účely.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM