Ľubomír Hudačko Správy

Obyvateľov sídlisk prekvapili množiace sa krtie jamky: Už je jasné, čo je za tým...

Možno ste sa v poslednom období naľakali, keď sa po sídliskách začala rozrývať zemina. Neraz to znamená nový bilboard, či iná reklama. Tentoraz by však mohla byť na mieste spokojnosť. O čo teda ide?

Ilustračný obrázok k článku Obyvateľov sídlisk prekvapili množiace sa krtie jamky: Už je jasné, čo je za tým...
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Aktuálne sa totiž v rôznych častiach mesta uskutočňujú práce v rámci revitalizácie a obnovy zelene v meste Prešov. Financie vo výške vyše 300 000 eur slúžia ako účelové prostriedky na náhradnú výsadbu zelene. Predstavuje to výsadbu až 1 327 nových drevín!

Tie sú zo zdrojov Národnej diaľničnej spoločnosti a Slovenskej správy ciest.

Viac ako 700 nových stromov

Kto sa tieto dni pozastavil nad vykopanými dierami vo viacerých častiach nášho mesta, určite už môže vylúčiť krtkove jamky. Ide totiž o výsadbové misy, ktoré boli predzvesťou obnovy uličných stromoradí, alejí a verejnej zelene v dvanástich uliciach, resp. častiach nášho mesta. V rámci tejto novej výsadby, obnovy alejí, ale aj časom degradovanej zelene stavebnými prácami sa v týchto dňoch vysádza 724 nových stromov a 603 kríkov.

Konkrétne ide o Pánsku záhradu v Nižnej Šebastovej (108 stromov, 3 kríky), obnova aleje na Čapajevovej ulici (144 stromov), uličnej zelene na Kotradovej a Veselej ulici (18stromov), Bjomsonovej (50 stromov a 160 kríkov), výsadba alejovej zelene na Sabinovskej ulici (116 stromov).

Vysadená aj Ginko biloba

Taktiež aj obnova zelene na Wolkerovej (50 stromov), ľavobrežnej zelene v rámci biokoridoru Torysa (55 stromov), ozelenenie plochy na Levočskej (8 stromov), obnova gaštanovej aleje na Solivarskej (56 gaštanov), uličnej zelene na Švábskej (67 stromov), uličnej zelene na Zlatobanskej (440 kríkov) a izolačnej zelene na ul. Arm. gen. Svobodu (52 stromov).

Ide prevažne o listnaté stromy ako jasene, bresty, lipy, gaštany, ako aj o vzácnejšiu drevinu napr. Ginko biloba, z ihličnatých sú to jedle či smreky, ľudovo nazývané strieborné jedličky. Postupne sa touto výsadbou dopĺňa fond zelene v meste a rovnako, chystajú sa ďalšie etapy, ktoré by mali byť realizované budúci rok. Práce zahŕňajú výsadbu, obnovu existujúcich plôch zelene a stromov, ako aj s tým súvisiacu pravidelnú údržbu, teda starostlivosť o dreviny – stromy a kríky.

Krtkove jamky v Prešove
2
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM