Ľubomír Hudačko Správy

Obyvatelia sa potešia, do okien im už svietiť nebude: V Prešove došlo k veľkej výmene svietidiel

Prešovčania majú nové osvetlenia. Na vybraných uliciach sa dočkali moderných typov, ktoré už nebudú svietiť do všetkých strán a neosvetľujú napríklad aj okná panelákov, ale len chodník či medziblokový priestor. Osvetlenie bolo vymenené počas plnej prevádzky za 39 dní.

Ilustračný obrázok k článku Obyvatelia sa potešia, do okien im už svietiť nebude: V Prešove došlo k veľkej výmene svietidiel
Zdroj: Dnes24.sk

Správca verejného osvetlenia v meste Prešov počas viac ako jedného mesiaca vymenil 1000 starých tzv. guľových svietidiel s vysokou spotrebou elektrickej energie za LED svietidlá, čím mesto dosiahlo úsporu 67,47 %.

„V celom Prešove bolo vybraných 16 lokalít, aby ani jedna mestská časť nebola ukrátená a menili sme to v októbri. Celý projekt stál 517 000 eur. Financované to bolo tak, že mesto schválilo investičný úver na obnovu verejného osvetlenia, s tým, že banka poskytuje až 20-percentný grant, ak je dosiahnutá úspora minimálne 40 percent, čo v tomto prípade bolo splnené. To znamená, že z tých 517 000 asi 103 000 eur bude poskytnutých ako nenávratný grant na podporu efektívnych technológií a zvyšných asi 400 000 bude splácaných v priebehu 10 rokov z usporených nákladov za elektrickú energiu,“ vysvetlil výkonný riaditeľ spoločnosti o.s.v.o. comp Peter Bindas.

Obyvatelia severnej časti sídliska II a III, okolia Sabinovskej ulice a ulice 17. novembra a časti sídliska Sekčov sa tak dočkali moderného osvetlenia, ktoré už nesvieti do všetkých strán a neosvetľuje napríklad aj okná panelákov, ale len chodník či medzi blokový priestor.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM