Správy

Obyvatelia na Šváboch ju už môžu využívať: Bezbariérová rampa je hotová, FOTO

Mesto postavilo na sídlisku novú bezbariérovú rampu, ktorá spĺňa všetky bezpečnostné kritériá. Došlo k tomu po januárovom zrútení tej pôvodnej.

Ilustračný obrázok k článku Obyvatelia na Šváboch ju už môžu využívať: Bezbariérová rampa je hotová, FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Pád rampy vyvolal diskusiu medzi poslancami a mestom, pričom si navzájom vymieňali otázky o prevzatí zodpovednosti za túto udalosť. Našťastie sa pri nej nikto nezranil.

Bezpečnosť pre všetkých

Pôvodná rampa bola postavená pred viac ako 30 rokmi. Po jej páde prišli na rad búracie práce, ktoré zahrňovali zbúranie pôvodnej nadzemnej časti rampy, vrátane nosnej steny.

„Nová bezbariérová rampa je postavená s ohľadom na bezpečnosť všetkých prechádzajúcich ľudí, najmä občanov so zdravotným znevýhodnením či mamičiek s deťmi. Namiesto čiastkovej opravy sme pristúpili ku kompletnej výstavbe novej rampy, ktorá bude, verím, slúžiť dlhé roky k spokojnosti všetkých obyvateľov tejto lokality,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Nové zábradlie

Pred samotnou výstavbou boli vykonávané rozsiahle búracie práce, a to najmä pre znehodnotené nosné časti pôvodných konštrukcií a nevyhovujúci sklon pôvodných ramien plošiny.

Došlo aj ku kompletnej demontáži existujúceho oceľového zábradlia, vrátane jeho kotviacich prvkov, ďalej kompletné odstránenie všetkých železobetónových schodiskových ramien, a tiež kompletnú demontáž železobetónovej nosnej steny.

„Nová rampa je zhotovená zo železobetónových trámov a pre vyššiu bezpečnosť chodcov na nej pribudlo aj nové zábradlie z konštrukčnej profilovanej ocele. Celkové náklady na výstavbu predstavujú 91 743,06 eur vrátane DPH,“ doplnila informácie tlačová referentka Msú v Prešove Lenka Šitárová.

Ďalšie aktuálne zábery priamo z miesta si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Obrazom: Nová bezbariérová rampa na sídlisku Šváby
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM