Ľubomír Hudačko Samospráva

Obyvatelia môžu opäť využívať GISPLAN. Spustený je od pondelka

Systém využíva mesto Prešov v rámci riadenia samosprávy už od roku 2009. Ponúka mapy využívane v rámci správy majetku mesta, verejnej zelene ale i miestnych komunikácií.

Ilustračný obrázok k článku Obyvatelia môžu opäť využívať GISPLAN. Spustený je od pondelka
Zdroj: TASR

Na oficiálnej stránke mesta Prešov je sprístupnený mapový systém GISPLAN. Mestský úrad ho pre verejnosť spustil od začiatku tohto týždňa. V nedávnej minulosti k dispozícii nebol, ale ľudia požiadali radnicu o jeho obnovenie. Začiatkom roka sa totiž skončil zmluvný vzťah so spoločnosťou, ktorá ho prevádzkovala a mesto zmluvu neobnovilo.

Využívajú sa staršie, ale aj minulý rok aktualizované snímky, najmä tie letecké. Ortofotomapy zachytávajú ozajstný stav územia a zmeny, ktoré na ňom nastali: „GISPLAN aktívne využívajú nie len pracovníci nášho mestského úradu a poslanci, ale aj obyvatelia Prešova. Stal sa obľúbeným a vyhľadávaným informačným prostriedkom, preto jeho služby chceme aj naďalej poskytovať“, skonštatoval primátor Pavel Hagyari.

K dispozícii sú aj všetky staršie snímky, ktoré mesto archivuje. Posledné letecké snímkovanie bolo uskutočnené v roku 2012. Občania si môžu prezrieť aj katastrálnu mapu mesta. Má informatívny, ale dôležitý charakter.

GISPLAN je teda verejnosti sprístupnený od 20. mája 2013, začiatkom mesiaca sa mesto s dodávateľskou spoločnosťou Gista dohodlo na pokračovanie spolupráce.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM