záruba martin Rôzne

Obvodný úrad aj úrad práce začali prepúšťať

Obvodný úrad Prešov z celkového počtu 119 zamestnancov prepustí 26 úradníkov. Na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny v Prešove z 326 pracovníkov dostalo výpoveď 24 ľudí.

(WEBNOVINY) – Obvodný úrad v Prešove z celkového počtu 119 zamestnancov prepustí z dôvodu šetrenia v štátnej správe 26 ľudí, čo je 22 percent všetkých zamestnancov. Agentúre SITA to dnes potvrdil prednosta Obvodného úradu Prešov Stanislav Kahanec. Znižovanie pracovných miest sa týka aj detašovaného pracoviska v Sabinove, kde z deviatich pracovníkov dostalo výpoveď päť ľudí. Všetci dotknutí zamestnanci úradu už dostali výpovede ku koncu októbra. Výpovedná lehota im začala plynúť od 1. novembra.

Medzi prepustenými je 22 štátnych zamestnancov a štyria sú zaradení do výkonu práce vo verejnom záujme. Činnosť, ktorú vykonávali, riešil úrad kumuláciou funkcií. Z racionálnych dôvodov tri oddelenia zlúčili s inými v rámci toho istého odboru. Oddelenie štátneho občianstva a matrík sa zlúčilo so správnym oddelení. Majetkovo-právne oddelenie sa spojilo s oddelením rozpočtu a účtovníctva a civilná ochrana s krízovým riadením.

Kahanec ďalej uviedol, že z prepustených pracovníkov môže ísť 14 ľudí do invalidného, starobného alebo predčasného starobného dôchodku. Jeden pracovník odchádza dobrovoľne, dostal inú pracovnú ponuku. Výpoveď sa najcitlivejšie dotkne 11 zamestnancov, ktorí si budú musieť hľadať iné pracovné uplatnenie na trhu práce. Mzdový limit na budúci rok prinútil úrad prikročiť k týmto nepopulárnym úsporným opatreniam a zefektívniť tak výkon štátnej správy.

Prepúšťaniu sa nevyhol ani Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Prešove, v pôsobnosti ktorého je aj okres Sabinov. Z celkového počtu 326 zamestnancov dostalo výpoveď 24 pracovníkov. Ich pracovný pomer sa skončí ku koncu tohto roku. Od januára budúceho roka bude prešovský úrad práce zamestnávať 302 pracovníkov. Výpovede sa týkajú aj detašovaného pracoviska v Sabinove. Podľa vyjadrenia riaditeľa prešovského úradu práce Ladislava Babuščáka z celkového počtu prepustených zamestnancov to bude pomerný počet. Prepúšťaniu sa vyhlo iba detašované pracoviska v Lipanoch s najnižším počtom zamestnancov. Práce, ktoré vykonávali pracovníci na zrušených postoch, budú skumulované s inými funkciami. Výpovede dostali zamestnanci v rôznom veku.

Miera nezamestnanosti v okresoch Prešov a Sabinov sa pohybuje na úrovni 16,5 percenta. Úrad práce eviduje okolo 20-tisíc uchádzačov o prácu.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM