Ľubomír Hudačko Rôzne

Obľúbený park Prešovčanov aj priestor pri kostole: Pohľad, ktorý trhá srdce, FOTO

Obľúbené priestory na Hlavnej v centre Prešova kvôli búrke smutne zmenili svoju tvár. Pilčíci tam spílili poškodené stromy. Ten pohľad teraz trhá srdce.

Ilustračný obrázok k článku Obľúbený park Prešovčanov aj priestor pri kostole: Pohľad, ktorý trhá srdce, FOTO
12
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko

Desiatky rokov skrášľovali park v centre Prešova, ale po silnej búrke museli niektoré stromy padnúť. Priestory v Južnom parku na Hlavnej a pri konkatedrále sv. Mikuláša sa po vyčíňaní počasia smutne zmenili.

Možno aj ďalšie

Už nás tam pred slnkom nechránia viaceré vysoké výšavy stromov, ktoré museli byť kvôli bezpečnosti spílené. Profesionálni pilčíci mali plné ruky práce, pretože hneď niekoľko stromov ostalo po búrke poškodených a vytvárali potenciálne nebezpečenstvo.

„Po konzultácii s Krajským pamiatkovým úradom boli spílené. Šlo o pamiatkovú zónu – Južný park v centre mesta. Keďže rozsah poškodenia je veľký, nie je vylúčené, že budú musieť byť odstránené aj ďalšie stromy, aby sa zabránilo ďalším škodám a neohrozil sa život a zdravie obyvateľov,“ informovala hovorkyňa radnice Veronika Kmetóny Gazdová.

Neveselá zmena sa dotkla aj Prešovčanov, ktorí si zvykli na park v pôvodnej podobe. Teraz sa musia vysporiadať s tým, že na svojom mieste už nie je ani strom, ktorý ako jediný tienil na jednu lavičku v parku aj o 12:00 na obed. Ostatné taký komfort počas horúčav na pravé poludnie neponúkajú.

Smutný pohľad

„Je to smutný pohľad, ale čo narobíme. Príroda je stále silnejšia a ak stromy mali ohrozovať napríklad hrajúce sa deti, iná možnosť asi fakt nebola. Snáď sa to nejako vykompenzuje vysadením nových stromov. Ale kým vyrastú, dovtedy sa premelie ešte množstvo búrok,“ povedala Prešovčanka Silvia.

Na svojom mieste už nie sú ani stromy, ktoré pri vianočnom stromčeku taktiež poskytovali priestor na dekoráciu žiarovkami. Na odpílenom pni to už teraz nepôjde. Dokonca bol obľúbený park v pondelok celý deň zatvorený. A ako miesta po pílení vyzerajú si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Známy park a centrum Prešova: Búrka sa postarala o smutné zmeny!
12
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM