Rôzne Recept na dnes

Obľúbené jedlá Rusínov na severovýchode Slovenska? Preniknite do tajov čerešňanky, FOTO

Staršou verziou čerešňanky je slivková polievka s fazuľou, ktorú miestni nazývajú slivčanka.

Zdroj: TASR

Polievka z čerešní, nazývaná čerešňanka, je obľúbeným jedlom pre Rusínov žijúcich na severovýchode Slovenska.

„Ľudia v minulosti vždy zužitkovali všetko, čo im príroda dala. Deti nazbierali čerešne a mamy im z nich pripravili polievku, ktorú obohatili o zemiaky, aby mala lepšiu chuť a bola výdatnejšia,“ začal rozprávanie o čerešňanke starosta obce Vápeník v okrese Svidník Jaroslav Krajkovič.

Ako na ňu?

Spomínaná polievka sa podľa jeho slov v minulosti i v súčasnosti pripravuje v domácnostiach počas celého roka. „Ľudia v minulosti čerešne, ktoré nazbierali v lete vysušili, neskôr ich namáčali vo vode a používali ich do polievky,“ povedal starosta.

Na prípravu čerešňanky je potrebný cukor, čerešne namočené vo vode ochutenej cukrom v pomere liter a pol čerešní s vodou s tromi lyžicami cukru, med, múka a zemiaky.

„Skaramelizujeme si cukor, dáme trocha vody, prilejeme rozmočené čerešne a zemiaky nakrájané na malé kocky. Keď sa zemiaky uvaria, polievku zahustíme múkou a môžeme ju podávať,“ vysvetlil Krajkovič s tým, že existuje i novšia verzia čerešňanky.

„Napríklad, že nepridáme zemiaky, ale dáme viac medu a ochutíme ju griotkou. Polievka sa podáva v letných mesiacoch na studeno s trochou smotany alebo šľahačky, ale to sú už moderné verzie,“ priblížil starosta.

Slivčanka

Slivková polievka, nazývaná slivčanka, nesmie podľa jeho slov chýbať na štedrovečernom stole. „Pripravuje sa s fazuľou a sušenými slivkami. Je možné pridať i sušené jablká alebo hrušky. Čerešňanka sa počas Vianoc tak často nerobí, keďže čerešní nebolo kedysi tak veľa. My doma pripravujeme slivčanku s fazuľou a občas ju zameníme za čerešňanku,“ povedal Krajkovič.

Okrem polievky zo sliviek alebo čerešní v rodinách Rusínov majú na štedrovečernom stole i ďalšie jedlá. „Nesmie chýbať med, chlieb, cesnak, potom spomínaná slivčanka, hubová mačanka, opekance s makom bez mlieka a pirohy s čerešňami, sušenými hruškami alebo s kapustou. Všetko je pôstne, nepoužívame maslo, tvaroh ani mäso. Aj keď je to večera bohatá na množstvo jedál, je pôstna,“ dodal starosta Vápeníka.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Humenného a okolia.

Obľúbené polievky Rusínov OBRAZOM: Čerešňanka, slivčanka a ich príprava
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM