Správy

V zaplavených dedinách Prešovského okresu majú plné ruky práce: Kde to bolo najhoršie?

Silná búrky potrápili v utorok 21. júla popoludní viacero obcí v Prešovskom okrese. Starostovia uvádzajú, že voda veľa škody nenapáchala, na odstraňovaní následkov pracujú.

Ilustračný obrázok k článku V zaplavených dedinách Prešovského okresu majú plné ruky práce: Kde to bolo najhoršie?
Zdroj: HaZZ

Pokiaľ sa situácia so zrážkami v stredu nezopakuje, obce budú tretí stupeň povodňovej aktivity odvolávať.

Miklušovce

Dnes som poslala objednávky na kameň a autá, ktoré potrebujem na spevnenie podmytých brehov potoka v blízkosti miestnej cesty,“ priblížila starostka obce Miklušovce Mária Čuchtová s tým, že spevnenie má zabezpečiť, aby sa v prípade opakovaných silných dažďov nepoškodila cesta, ktorú obec rekonštruovala v roku 2011.

Podľa jej slov voda v utorok popoludní zaplavila záhrady niekoľkých rodinných domov, prehnala sa i stodolou jednej z domácností. „Dnes tam robia zátarasu,“ uzavrela.

Ľubovec

V obci Ľubovec pomáhali v utorok obyvateľom z domov odčerpávať vodu hasiči, počas stredy odstraňujú nánosy bahna z priekop. „Včera sme začali a pokračujeme aj dnes v budovaní ochranného valu na okraji poľa, odkiaľ sa k nám zvykne voda hrnúť čím ďalej, tým viac. My ju nedokážeme do priekop zviesť tak, aby to bolo únosné,“ opísala situáciu starostka Jozefína Štofanová.

Ako doplnila, tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásila najmä z dôvodu, že stúpajúca voda sa približovala k obecnej studni. Finančnú pomoc od štátu bude obec potrebovať na náhradu trov za zazmluvnenie dvoch firiem, ktoré v obci vykonávajú práce bagrami a traktormi.

Viťaz

Nánosy kameňov odstraňujú v obci Víťaz. Podľa starostu Jána Balogu zatopenie suterénov viacerých rodinných domov nespôsobilo ani tak vybreženie miestneho potoka ako voda, ktorá sa „valila odvšadiaľ“. „Na dvoch miestach sa vylial potôčik, ktorý nie je pripravený na storočnú vodu. Ľudia už z neho majú strach,“ doplnil s tým, že o jeho prehĺbenie už požiadali vodohospodárov.

Klenov

V obci Klenov vyhlásila starostka Kamila Bogdaňová mimoriadnu situáciu pre zosuv pôdy do miestneho potoka. Ako doplnila, voda v utorok večer po ukončení zrážkovej činnosti ustúpila.

Len pred dvomi dňami potrápila voda aj iné dediny v našom okrese

Hasiči - prívalový dážď Prešov
9
Galéria
Zdroj: HaZZ
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM