Ľubomír Hudačko Správy

Obavy pred najkrajšími sviatkami v Prešove: Bude naše mesto bez vianočného osvetlenia?!

Blíži sa dátum inštalácie vianočného osvetlenia, ale nie sú na to peniaze. Radnica totiž rieši problém nezaplatených faktúr zaň. Ak sa teda na najbližšom mestskom zastupiteľstve všetko nevyrieši, Prešovu hrozí, že bude bez výzdoby!

Ilustračný obrázok k článku Obavy pred najkrajšími sviatkami v Prešove: Bude naše mesto bez vianočného osvetlenia?!
Zdroj: Dnes24.sk

Prešovskí poslanci už prijali celkom 14 rozpočtových opatrení, aby „opravili“ predošlé hospodárenie s peniazmi. Mnohé výdavky sa totiž nezmestili do rozpočtu mesta. Je teda viac ako urgentné okrem nového ešte riešiť tohtoročný rozpočet. Doposiaľ sa totiž v prípade nezaplatenia faktúr firme, ktorá zabezpečuje mestské osvetlenie, veci správnym smerom nepohli.

Budeme tri hodiny v tme?

Je teda možné, že ak konatelia spoločnosti pristúpia k úsporným opatreniam, Prešov bude bez vianočnej výzdoby. Mesto ešte nemá vyplatené faktúry z februára: „Rozhodnutie o vypnutí verejného osvetlenia, alebo obmedzenie jeho prevádzky považujeme za veľmi vážne rozhodnutie, ktoré by sa určitých okolností mohlo byť považované aj za verejné ohrozenie,“ tvrdí v otvorenom liste adresovanom primátorovi mesta a poslancom Robert Bindas, konateľ spoločnosti. Ako ďalej dodal, verí, že k tomuto kroku nebude musieť pristúpiť. Aj preto už viackrát apelovali na mesto, aby tento problém riešili.

V rozpočte je na spotrebu elektrickej energie na verejné osvetlenie vyčlenených 567 000 eur. To je však podľa konateľa firmy málo: „Po všetkých doterajších rozpočtových opatreniach je na spotrebu elektrickej energie schválená táto suma, čo však nestačí,“ povedal Peter Bindas. Pripomenul, že spoločnosť už urobila množstvo úsporných opatrení, aby sa spotreba elektrickej energie znížila. „V nočných hodinách regulujeme intenzitu svietenia a tým aj spotrebu elektrickej energie. Ročne ušetríme 100 000 eur,“ vysvetlil konateľ.

Dlžoba takmer 27 000 eur

Ak by mali vystačiť s momentálne vyčlenenými peniazmi z rozpočtu, museli by opatrenia ešte sprísniť. V hre sú dve možnosti riešenia na zníženie nákupu elektriny spotrebovanej vo verejnom osvetlení: „Prvou je drastické obmedzenie doby prevádzkovania verejného osvetlenia oneskorením zapínania a predčasným vypínaním celého systému. Išlo by o vypnutie celej sústavy na tri hodiny denne počas zostávajúcich 60 nocí roka 2013. Druhou možnosťou je investícia do výmeny tisíc kusov svietidiel za svietidlá LED technológiou,“ uviedol ďalej Bindas.

Nákupom LED svietidiel by sa ročne ušetrilo aj 28 000 eur. Jednorázová výmena by stála 518 000 eur. Podľa Bindasa sa návratnosť investície pohybuje do trinástich rokov. „Schválených 21 384 eur pre rok 2013 by nepokryli ani záväzky z roka 2012, nakoľko záväzky z neho boli uhradené v januári 2013. K dnešnému dňu je mesto Prešov v omeškaní so splácaním svojich záväzkov za poskytnuté služby spojené s prevádzkou a údržbou vianočnej výzdoby v celkovej výške 26 995 eur. Faktúra mala platnosť k 28.2.2013,“ líčil problémy.

Hovorkyňa: výzdoba bude

„Keďže suma nebola uhradená, nevieme zabezpečiť montáž, spustenie a prevádzkovanie vianočnej výzdoby v závere tohto roka. Naša spoločnosť začala realizovať predmontážny servis a prípravu jednotlivých dekórov vianočnej výzdoby na montáž, ale keďže neboli v 14. rozpočtovom opatrení na to vyčlenené peniaze, nevieme garantovať spustenie vianočnej výzdoby v meste v požadovanom termíne a to 22.11.2013,“ dodal Bindas.

Na inštalovanie vianočnej výzdoby potrebuje spoločnosť 18 až 20 dní a 5 montážnych skupín. A čo na tento problém hovorí radnica? „Predpokladáme, že na najbližšom MsZ, ktoré je naplánované na 18. novembra, bude prijaté rozpočtové opatrenie, ktoré je už pripravené. Primátor o tomto probléme rokoval aj s predsedníčkou finančnej komisie a verí, že konečné riešenie bude k spokojnosti všetkých. Podstatné pre občanov je, že svietiť sa v každom prípade neprestane. Aj z hľadiska bezpečnosti. A takisto aj vianočná výzdoba. Tá bude inštalovaná v najbližších dňoch,“ povedala hovorkyňa Veronika Kmetóny-Gazdová.

Foto: Peter Ilenčík

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM