Ľubomír Hudačko Kultúra

Oáza zelene uprostred mesta: Vytrvalí nadšenci chcú vybudovať vysnívaný park

Trojica vytrvalých nadšencov - Martin Šmilňák, Marek Šimco a Peter Štalmach - bojujú za rovnakú vec. Chcú, aby bolo na východe republiky mesto, kde sa ľuďom dobre žije. Zároveň, aby neodchádzali žiť inam. Spája ich spoločný sen – priniesť ľuďom verejný park.

Ilustračný obrázok k článku Oáza zelene uprostred mesta: Vytrvalí nadšenci chcú vybudovať vysnívaný park
Zdroj: Dnes24.sk

V Bardejove totiž mnohí miestni denne prechádzajú okolo múrov v susedstve Kostola svätého Jána Krstiteľa a netušia, aké nádherné miesto sa za zamknutou bránou skrýva. Kedysi tu sídlil kláštor františkánskeho rádu, neskôr ústav pre mentálne postihnutých, dnes už len prázdna, chátrajúca budova, ktorú obklopuje veľká zelená plocha.

Čo sa deje za múrmi kláštora

Aktivisti z občianskeho združenia Náš Bardejov si práve toto miesto vyhliadli ako ideálne pre vytvorenie mestského parku. S františkánmi sa dohodli na dlhodobom prenájme na 35 rokov. Plocha sa nachádza priamo v historickom centre, ale zároveň v pešej vzdialenosti od blízkeho sídliska. Veľkosťou 50 árov je ako stvorená pre mestský park, má všetky potrebné parametre. „Necitlivo pristavené budovy z minulého storočia chceme odstrániť. Začali sme už aj s výsadbou stromov, nasledovať bude geologický a pamiatkársky prieskum“, prezrádza najbližšie plány Martin Šmilňák. Vybudované ihrisko bude integrované, aby ho mohli využívať aj deti s postihnutím.

Sen o parku sa môže splniť

Aktivisti z partnerského združenia Park v meste už v minulosti chceli vybudovať mestský park. Lokalita kasární sa zdala byť ideálna, avšak nakoniec dostalo prednosť jej komerčné využitie. Svojho sna sa však nevzdali. Dnes sú blízko k jeho naplneniu. Útočisko im poskytne kláštor v obklopení kostolmi. Z jednej strany gréckokatolícky, z druhej katolícky. Oáza zelene v bývalej vodnej priekope priamo uprostred mesta. Ideálne pre relax a zároveň bezpečné miesto pre deti na hranie. Historický ráz a starobylý kláštor mu dávajú špeciálnu atmosféru.

Potulky mestom

Vynovený areál bude ozdobou Bardejova a ďalšou atrakciou pre turistov prichádzajúcich do jednej z dvoch slovenských lokalít pod ochranou UNESCO. Bardejov bol v minulosti významným mestom. Charakterizovala ho multikultúrnosť a zastúpenie všetkých náboženstiev. Do miestnych kúpeľov chodila uhorská šľachta za zdravím aj zábavou. Postupne mesto vybudované nemeckými obchodníkmi strácalo na význame. Súčasníci sa ho učia spoznávať cez projekt Potulky mestom, ktoré organizuje Peter Štalmach spolu s historikom Petrom Harčarom. Vždy ich prekvapí, koľko ľudí má o túto aktivitu záujem.

Miesto, kde to žije

S budovou kláštora majú tiež plány – svoje priestory by tu mohlo nájsť materské centrum, ľudová škola umenia, tvorivé dielne. Možností je veľa. Na všetko však treba peniaze. Bardejovčania vedia o svojich snoch presvedčiť, ich projekty boli úspešné v rôznych grantových programoch. „Vieme pritiahnuť dobrovoľníkov, máme skúsenosti s aktivizovaním ľudí. Zorganizovali sme niekoľko brigád, do našich aktivít sa zapája niekoľko sto ľudí,“ dodal so zanietením Peter Štalmach.

Redakciu Prešova 24 informoval Edo Kopček.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM