Správy

O život prišiel veľký hrdina: Nasadený bol aj do záchranných prác po výbuchu v Prešove

Za spoločnú prácu s kolegom im bola udelená pamätná medaila ministra vnútra Slovenskej republiky II. stupňa za osobitý prínos pri plnení služobných úloh.

Ilustračný obrázok k článku O život prišiel veľký hrdina: Nasadený bol aj do záchranných prác po výbuchu v Prešove
5
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko

V stredu tragicky zahynul jeden z najlepších psov Horskej záchrannej služby, 5-ročný nemecký ovčiak Bony. Ministerstvo vnútra SR o tom informuje na sociálnej sieti.

Prejavil potenciál

„Narodil sa 16. augusta 2016, ako šteňa bol trošku plachý a mal malé sebavedomie. Postupne sa jeho potenciál, ktorý v sebe mal, naplno prejavil. Už na prvom zimnom kynologickom kurze HZS v marci 2017 sa ukázali Bonyho výborné vlastnosti pre prácu lavínového a pátracieho psa,“ znie nekrológ ministerstva.

Bony nerobil chyby, bol veľmi precízny pri tréningoch i pri reálnych akciách.

Už nikto mu neodoberie titul jedného z prvých psov v rámci HZS, ktorý spravil najvyššiu medzinárodnú ruinovú a sutinovú skúšku MRT.

Aké mal ocenenia

„Zúčastnil sa na desiatkach pátracích akcií, našiel zasypaných pod lavínou, ako aj nezvestné osoby. Bol nasadený aj pri výbuchu bytového domu v Prešove. Spolu so svojím psovodom npor. Zdenom Fedorom sú držiteľmi ceny ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, kedy najvyššie rezortné vyznamenanie bolo vôbec prvýkrát v histórii udelené aj psom,“ vymenovali ďalšie podrobnosti z ministerstva.

Dostali aj čestné uznanie od Slovenskej kynologickej jednoty za obetavosť pri záchranárskej mi­sii.

Vďaka za prácu

Za ich spoločnú prácu im bola tiež udelená pamätná medaila ministra vnútra Slovenskej republiky II. stupňa za osobitý prínos pri plnení služobných úloh a profesionálne zvládnutie mimoriadnej udalosti.

„Dovolíme si tvrdiť, že to bola jedna z top dvojíc, aké kedy kynológia HZS mala. Dalo by sa o veľkosti tohto výnimočného psa rozprávať hodiny. No teraz musíme už len skloniť hlavu a poďakovať mu za jeho výnimočnú prácu, ktorú spoločne so svojím psovodom odviedol. Česť Bonyho pamiatke!“ uzavreli z ministerstva.

archívne foto

Objektívom: Na ministerstve smútia za úžasným pomocníkom Bonym
5
Galéria

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM