Správy

O histórii prešovskej základnej školy na ulici Matice slovenskej ste možno nevedeli: Tento šport ju preslávil!

História Základnej školy na ulici Matice slovenskej v Prešove siaha do začiatku 70. rokov minulého storočia. Presne 4. februára 1970 bola slávnostne otvorená budova školy na Sídlisku III. Odvtedy triedy opustili tisícky žiakov. Možno ste však netušili, že ju preslávil tento šport...

Ilustračný obrázok k článku O histórii prešovskej základnej školy na ulici Matice slovenskej ste možno nevedeli: Tento šport ju preslávil!
Zdroj: TASR

K najznámejším žiačkam ZŠ na ulici Matice slovenskej totiž patrili hlavne žiačky basketbalových tried. Zástupca riaditeľky školy a učiteľ telesnej výchovy Stanislav Bucko konštatoval, že niektoré z nich sa stali členkami národných reprezentačných družstiev v rôznych kategóriách.

Tradícia už ostala len históriou

Prvé hody na kôš tu absolvovali hráčky Anna Jurčenková, Kamila Kažimírová, Erika Dobrovičová či Eva Mačeková-Antalecová. „Za všetkými týmito úspechmi je prirodzene talent spomínaných dievčat, ale aj pedagogické majstrovstvo jedného učiteľského manželského páru, ktorý sa nádejným basketbalistkám venoval. Mám tým na mysli Vladimíra a Gabrielu Daňových, ktorí vyhľadávali talenty a potom na našej škole trénovali žiačky v rámci športových tried,“ povedal Bucko.

Tradícia športových basketbalových tried tu trvala viac ako dve desaťročia, žiaľ, dnes už zostáva len históriou. Napriek tomu je však na tejto škole bohatá mimoškolská činnosť. V rámci záujmových útvarov sa deti venujú športu, turistike či výtvarnému umeniu. „Okrem toho u nás na škole pôsobí aj detská folklórna skupina, ktoré je už známa z mnohých vystúpení. Bez súboru Ďatelinka, ktorý vedie naša vychovávateľka a zanietená folkloristka Bibiána Šefčíková, si nevieme predstaviť žiadnu slávnosť na našej škole,“ spresnila riaditeľka školy Renáta Rodáková.

Majú žurnalistické aktivity

Deti však majú tiež iné záľuby. Patria medzi ne hlavne žurnalistické aktivity, kde sa venujú písaniu článkov a fotografovaniu. Zaujímavosťou je rozhlasový krúžok. „Na škole máme internetový on-line časopis, volá sa Na Matici, do ktorého prispievajú žiaci i učitelia. Dozviete sa z neho veľa zaujímavostí o aktivitách mimo školy, o našich úspechoch, ale nebojíme sa písať ani o problémoch, lebo deti veľmi dobre vedia, ako ide život,“ vysvetlila riaditeľka.

Za absolútnu prioritu považuje súčasné vedenie školy dokončenie rekonštrukcie budovy. V doterajšom období sa im podarilo zastrešiť prepojovacie chodby a zmodernizovať kúrenie. Takže najdôležitejšou úlohou je výmena okien. Potom by sa radi pustili do telocvične a exteriéru, kde chcú vybudovať lepšie podmienky pre športovanie.

Môže vás zaujímať:

Koľko má vlastne Prešov obyvateľov? Nové zistenia týkajúce sa nášho mesta

Kuriozita v Prešove, o ktorej vie zrejme málokto: Tipnite si, koľko ľudí býva na tejto ulici :)

Najmenší žiaci na jednej z prešovských základných škôl: Smerom k riaditeľke majú dovolené takéto huncútstvo!

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM