Správy

Novým prešovským arcibiskupom je Jonáš J. Maxim: Vymenoval ho pápež František

Vymenovanie za prešovského arcibiskupa a metropolitu ho zastihlo na Ukrajine, kde pôsobí už skoro 20 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Novým prešovským arcibiskupom je Jonáš J. Maxim: Vymenoval ho pápež František
Zdroj: Konferencia biskupov Slovenska

Novým prešovským arcibiskupom a metropolitom Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku sa stal jeremonach Jonáš J. Maxim. Vo štvrtok ho vymenoval pápež František. Informovala o tom Konferencia biskupov Slovenska (KBS).

Novým arcibiskupom Prešovskej archieparchie a metropolitom gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku je Jonáš Jozef Maxim, doterajší predstavený studitského kláštora v Unive na Ukrajine. Vymenoval ho vo štvrtok na sviatok svätého veľkomučeníka Demetera pápež František.

Narodil sa v Levoči

Informovala o tom prostredníctvom Tlačovej kancelárie Konferencie biskupov Slovenska Apoštolská nunciatúra na Slovensku. Jeho meno oznámil v katedrále sv. Jána Krstiteľa v Prešove vladyka Peter Rusnák.

Ten zostáva apoštolským administrátorom na vykonávanie bežných úkonov až do prevzatia kanonického vlastnenia archieparchie novým biskupom.

Jeromonach otec Jonáš Jozef Maxim sa narodil v roku 1974 v Levoči.

Ovláda 5 jazykov

Do kňazského seminára vstúpil o 20 rokov neskôr. Na Ukrajinu odišiel v roku 2004, kde o štyri roky zložil aj doživotné mníšske sľuby.

V roku 2011 bol zvolený za predstaveného filiálneho monastiera v Ľvove a v roku 2020, ako 46-ročný, za predstaveného Univskej lavry.

Okrem svojho materinského jazyka ovláda ukrajinský, taliansky, anglický, ruský a francúzsky jazyk, je tiež držiteľom doktorátu z východných cirkevných štúdií.

„Vymenovanie za prešovského arcibiskupa a metropolitu ma zastihlo na Ukrajine, kde pôsobím už skoro 20 rokov. Toto vymenovanie považujem za prejav veľkej dôvery zo strany cirkvi a Svätého Otca Františka, ako aj za prejav jeho náklonnosti voči gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku. Prijímam ho s pokorou a poslušnosťou,“ uviedol Maxim.

Ešte to chce čas

Dodal, že na Ukrajine zanecháva mníšske spoločenstvo, aby sa na Slovensku znova mohol začleniť do spoločenstva gréckokatolíckej cirkvi.

Jeho príchod na Slovensko si podľa jeho slov ešte vyžaduje nejaký čas nevyhnutný na zabezpečenie chodu kláštora a nájdenie nástupcu.

Bratislavský eparcha a apoštolský administrátor Peter Rusnák verí, že Prešovskú archieparchiu a ako metropolita aj celú metropolitnú cirkev bude nový arcibiskup viesť s Božím duchom, spravovať zverený ľud múdro, s láskou a milosrdenstvom.

„Vítam ho medzi nami biskupmi a teším sa na spoluprácu s ním. V jeho osobe nám Pán dáva dobrého pastiera, preto všetkých pozývam k vďačnosti a radosti, ako aj k modlitbám za novovymenovaného vladyku,“ uviedol Rusnák.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM