Správy

Nový zákon pridá prácu aj mestu: Aký postup k vstupu zamestnancov uplatňuje radnica?

Zamestnanec by sa mal pri vstupe do práce preukázať očkovaním proti ochoreniu Covid-19, potvrdením o prekonaní ochorenia alebo negatívnym výsledkom testu.

Ilustračný obrázok k článku Nový zákon pridá prácu aj mestu: Aký postup k vstupu zamestnancov uplatňuje radnica?
Foto: Ľubomír Hudačko

Zamestnávatelia vnímajú vážnosť situácie v tretej vlne pandémie ochorenia COVID-19, plánované zmeny, ktoré v stredu (10. 11.) schválila vláda, v nich však vyvolávajú obavy.

Preukazovanie zamestnanca

Zamestnanec by sa mal pri vstupe do práce preukázať očkovaním proti ochoreniu COVID-19, potvrdením o prekonaní ochorenia alebo negatívnym výsledkom testu.

Zamestnanec by si mal podľa legislatívy testovanie zabezpečiť sám, alebo mu ho má bezplatne zabezpečiť zamestnávateľ. Ak zamestnanec odmietne bezplatné testovanie v práci, bude sa to môcť kvalifikovať ako prekážka v práci na strane zamestnanca, a to bez náhrady mzdy. Legislatívne zmeny v nedeľu večer (14. 11.) podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Čo na to Prešov?

Tieto zmeny sa dotknú aj samospráv, ktoré sú takisto zamestnávateľmi. Zaujímalo nás preto, čo si o novej povinnosti myslí prešovská radnica.

„Mesto Prešov sa bude riadiť zákonom 412/2021, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s treťou vlnou pandémie ochorenia Covid-19, nakoľko tento zákon už bol podpísaný aj pani prezidentkou a v súčasnosti je účinný. Na základe toho môžeme zisťovať či sú zamestnanci zaočkovaní, otestovaní, alebo či prekonali ochorenie Covid-19,“ uviedol Tomek.

Stále však nie je jasný spôsob vykonávania týchto úkonov, čaká sa na ďalšie pokyny.

Ďalší postup

„Ďalší postup radnice vo vzťahu podmieňovania vstupu našich zamestnancov na pracovisko však bude závisieť od znenia uznesenia vlády a avizovanej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva, ktorá určí rozsah našich právomocí a povinností vo vzťahu k zamestnancom mesta,“ dodal hovorca Tomek.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Mestá, obce a ich organizácie patria medzi najväčších zamestnávateľov na Slovensku, preto bude podľa hovorcu Združenia miest a obcí Michala Kaliňáka aj avizované testovanie finančne náročné.

Macošský prístup?

”Samosprávy majú skúsenosti s macošským prístupom štátu, napríklad v oblasti financovania preneseného výkonu štátnej správy,” vysvetlil.

”Ak by štát mal preplácať testy, sme opatrní. Z celoplošného testovania máme skúsenosti, že štát sme museli žiadať, aby preplatil to, čo má. zároveň ostáva otázny spôsob nastavenia kontroly zamestnancov a tu sa ukazuje, že úrady na mestách a obciach sa budú musieť venovať ešte aj tejto povinnosti, podobne ako počas testovania riešili covid a nabok museli postaviť mnohé svoje riadne povinnosti a úlohy,” dodal k téme na záver Kaliňák.

Hl. foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM