Ľubomír Hudačko Správy Správy

Nový rektor Prešovskej univerzity predstavil svoje priority: Peter Kónya o tom, čo chce zrealizovať!

Prorektori, šesť nových dekanov a najmä nový rektor Peter Kónya. Tí všetci boli slávnostne inaugurovaní počas otvorenia ďalšieho akademického roka 2015/2016 na Prešovskej univerzite. Kónya počas udalosti predstavil aj svoje priority a ambíce...

Ilustračný obrázok k článku Nový rektor Prešovskej univerzity predstavil svoje priority: Peter Kónya o tom, čo chce zrealizovať!
Zdroj: TASR

Jednou z priorít nového vedenia univerzity bude realizovať najmä nové a dokončiť staré, už rozbehnuté rozvojové projekty.

Ambíciou je zmeniť pohľad pedagóga na študenta

„K rozvojovým projektom patria rekonštrukcia študentských domov, rekonštrukcia vybraných výučbových priestorov, máme medzi rozvojovými projektmi skultúrnenie vonkajšieho prostredia. Pokiaľ ide o vonkajšie vzťahy, chceli by sme vybudovať univerzitný marketing a chceme zakotviť univerzitu ešte viac v stredoeurópskom univerzitnom priestore,“ povedal rektor.

Ambíciou rektora je tiež zmeniť pohľad pedagóga na študenta a naopak. Podľa neho pedagóg by mal vnímať študenta ako klienta univerzity a taktiež treba, aby študenti i pedagógovia začali lepšie vnímať potreby praxe a prispôsobovali im vyučovací proces. Taktiež si praje, aby sa počet študentov, ktorí chcú na PU študovať, neznižoval, ale aspoň udržiaval na hodnotách z minulých rokov. V tomto akademickom roku nastúpi na PU 2500 prvákov.

Preberali sa aj ocenenia

V inauguračnom príhovore Peter Kónya poďakoval bývalému rektorovi univerzity Renému Matlovičovi, ktorý je teraz dekanom Fakulty humanitných a prírodných vied, za jeho prácu na čele PU za posledných osem rokov. Prihlásil sa k úspechom starého vedenia a uviedol, že má ambíciu pokračovať v nastúpenom trende. Poukázal však aj na nové úlohy, ktoré pred ním stoja a vytvorilo ich dianie vo svete. Ide napríklad o utečeneckú krízu, pretrvávajúce problémy na Ukrajine či vývin v eurozóne, na ktoré musí podľa neho reagovať aj akademická obec.

Rektor počas slávnostného otvorenia akademického roka v Divadle Jonáša Záborského v Prešove zároveň ocenil 17 pracovníkov univerzity cenou rektora za prínos vo vede a reprezentáciu PU. Ocenenie si z jeho rúk prevzalo aj šesť študentov, ktorí reprezentovali školu napríklad zorganizovaním charitatívnych zbierok, športovými úspechmi, či v umeleckých a iných oblastiach.

Akademický senát PU tajným hlasovaním členov senátu právoplatne zvolil za kandidáta na rektora Prešovskej univerzity Petra Kónyu v apríli tohto roka. Zvolený kandidát na rektora bol dovtedy prvým prorektorom, a tiež prorektorom pre vedu, umenie a akreditáciu. Po júlovom vymenovaní prezidentom SR nastúpil do novej funkcie 1. augusta.

Čítajte tiež:

Na prešovskej základnej škole vyčíňa salmonelóza: Zdroj nákazy nie je známy, vyučovanie je zastavené!

foto: ilustračné

Nový rektor Prešovskej univerzity: Petra Kónyu slávnostne inaugurovali
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM