Správy

Nový priechod na Levočskej je terčom dohadov, chodci opisujú nebezpečné skúsenosti

Rekonštrukciou priechodu sa mesto snažilo vyjsť v ústrety obom stranám. Pri tvorbe signálnych plánov sa podľa radnice pracovalo s viacerými možnosťami.

Ilustračný obrázok k článku Nový priechod na Levočskej je terčom dohadov, chodci opisujú nebezpečné skúsenosti
Zdroj: Mesto Prešov

Semafor aj samotný priechod pre chodcov v rámci novozrekonštru­ovanej lokality na Levočskej ulici je terčom otázok, či je bezpečný. Chodci sa na sociálnej sieti začali sťažovať, že tam denne vznikajú nebezpečné situácie.

Tesne za chrbtom

„Stáli sme tam s kočíkom a len tak tak sa vošiel na stredný ostrovček. Na ňom sme čakali na zelenú dlho, autá pritom chodia úplne tesne poza chrbát,“ napísala k téme mamička z Prešova.

Dvakrát sa jej pritom stalo, že jej zastavili vodič, ktorý mal zelenú a druhý za ním doňho takmer vrazil.

Svedkom nebezpečných a kolíznych situácii na tomto úseku je aj Michael. Práve rekonštrukcia za tisíce eur mala podľa neho bezpečnosť zvýšiť.

Len do polovice

„Pri stlačení tlačidla sa po minúte čakania rozsvieti zelený signál "choď', ktorý ale chodcov pustí len do polovice na úzky ostrovček. Na ňom musia opätovne stlačiť dopytovacie tlačidlo a čakať na zelenú, aby prešli na druhú stranu. Tento prestupný uzol SAD a MHD sa chodcami len tak hemží a niekedy skupina aj desiatich ľudí sa musí na ostrovčeku doslova tlačiť,“ pridal svoju skúsenosť.

Článok pokračuje pod anketou

O stanovisko k danej problematike sme požiadali prešovskú radnicu. „Levočská ulica v Prešove je mimoriadne frekventovaná, dopravne vyťažená a optimálnym riešením, ktoré by zabránilo vytváraniu dopravných kolón, je prechod chodcov cez tento priechod na dvakrát. Toto riešenie odsúhlasil aj Krajský dopravný inšpektorát,“ tlmočila pre portál Prešov Dnes24 stanovisko radnice tlačová referentka Msú v Prešove Lenka Šitárová.

Aké boli možnosti

Pri tvorbe signálnych plánov sa podľa radnice pracovalo s viacerými možnosťami.

„A to aj s možnosťou, aby chodci prešli z jednej strany komunikácie na druhú na jedenkrát. Avšak, pri takej dĺžke priechodu, ako je na Levočskej ulici, t.j. 21 metrov, by bolo nutné zastaviť vozidlá v hlavnom smere na dlhší čas, čo by mohlo spôsobiť výrazné zhoršenie priepustnosti viacerých križovatiek a zníženie kvality koordinácie dopravy,“ doplnila ďalej Šitárová.

Rekonštrukciou priechodu na Levočskej ulici sa mesto snažilo vyjsť v ústrety obom stranám, vodičom i chodcom, a to z hľadiska plynulého prejazdu vozidiel, ako aj bezpečného prechodu peších cez priechod.

„Problém s prechádzaním chodcov na červenú sme, žiaľ, zaznamenali, no opäť pripomíname, že nerešpektovanie červeného signálu na semafore je vážnym porušením pravidiel cestnej premávky,“ dodala na záver stanovisko prešovskej radnice.

Svoj názor môžete vyjadrit aj v našej ankete, čo si o tejto lokalite myslíte!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: archívne

Doprava v Prešove

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM