Rôzne

Nový mestský cintorín v Prešove: Nominovaný je na prestížne ocenenie

Nový mestský cintorín v Prešove? Je nominovaný na ocenenie za architektúru Big see architecture awards 2019.

Ilustračný obrázok k článku Nový mestský cintorín v Prešove: Nominovaný je na prestížne ocenenie
Zdroj: TASR

Projekt Prešov – mestský cintorín – lesopark z ateliéru STOA architekti bol vybraný na spomínanú cenu a nominovaný medzi najlepšie projekty Grand Prix v kategórii krajinný a urbánny priestor.

Z 18 krajín Európy

Nadnárodné ocenenie Big see architecture awards 2019 vyberá najkvalitnejšie projekty z 18 krajín Európy v kategóriách komerčná architektúra, rezidenčná architektúra a krajinný a urbánny priestor.

„Táto nominácia svedčí nielen o kvalite návrhu, ale predovšetkým o pozitívnom prístupe a otvorenosti mesta Prešov modernej architektúre, kultúre a verejnému priestoru,“ uviedla hovorkyňa mesta Eva Peknušiaková. „Výstavbou prvej etapy mestského cintorína sme vyriešili dlhodobý problém s nedostatkom hrobových miest novou plochou na pochovávanie s moderným vzhľadom. Nominácia na toto prestížne ocenenie nás veľmi teší,“ uviedla primátorka Andrea Turčanová.

Dominantou mestského cintorína je západná brána ako vstup z Urxovej ulice, ktorá je nielen orientačným bodom veľkej plochy cintorína, ale aj symbolom zastavenia sa a stíšenia sa pred vstupom na cintorín.

„Je riešená z oceľového plechu zámerne upraveného cortenovou vrstvou, takzvanou riadenou hrdzou, čo vlastne symbolizuje prirodzené starnutie ľudskej schránky,“ vyjadrili sa autori projektu, architekti Andrea Macejková a Miroslav Macejko. Za bránou je vysadená lipová aleja, ktorá podľa ich slov rokmi zmohutnie a celok dotvorí.

Pre 2700 hrobových miest

Na novom mestskom cintoríne je priestor pre 2700 hrobových miest, koncipovaný je však nielen na klasické hrobové miesta, ale aj na takzvané zelené, urnové či detské hroby. Prešov získal týmto priestorom hrobové miesta približne na 20 rokov.

Celková plocha novej cintorínskej časti je 49 502 štvorcových metrov, plocha hrobových polí, na ktorých postupne vznikne 2700 hrobových miest, má 33 174 štvorcových metrov. V novom území sú zakomponované atypické prvky drobnej architektúry a informačný systém. Kamerový systém a verejné osvetlenie sa v rámci tejto stavby vybudovali nielen na novom, ale aj na už jestvujúcom cintoríne.

Pred novým vstupným portálom na Urxovej ulici je vybudované aj parkovisko, kde vzniklo 56 nových parkovacích miest, pribudli nové osvetlenie a prístupový chodník a zrealizovali sa aj sadové úpravy. V blízkosti nového mestského cintorína je aj dom smútku na Šváboch, ktorý takisto prešiel rozsiahlou rekonštrukciou.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM