ELA Správy Samospráva

Nový krajský poslanec Kaliňák: Ak chceme ZODVIHNÚŤ úroveň a ekonomiku KRAJA, máme riešenia

Michal Kaliňák bol jediný silný protikandidát župana Milana Majerského. Síce ho vo funkcii predsedu Prešovského samosprávneho kraja nevystriedal, za veľký úspech považuje to, že ho voliči s najvyšším počtom hlasov posunuli medzi krajských poslancov.

Ilustračný obrázok k článku Nový krajský poslanec Kaliňák: Ak chceme ZODVIHNÚŤ úroveň a ekonomiku KRAJA, máme riešenia
Zdroj: Facebook.com/Michal Kaliňák - kandidát na prešovského župana

Novými krajskými poslancami v Prešovskom kraji budú Michal Kaliňák (12 460 hlasov), František Oľha (12 285 hlasov), Anton Danko (11 409 hlasov), Pavel Hagyari (10 564 hlasov) a František Majerský (9 281 hlasov).

Výsledky ho potešili

Práve Kaliňák, ktorý sa v samospráve pohybuje ako expert z praxe dvadsať rokov, mal našliapnuté na funkciu župana. Voliči mu vo voľbách dali 83 205 hlasov a skončil druhý za staronovým predsedom Prešovského kraja Milanom Majerským (111 343 hlasov).

„Výsledky župných volieb za poslancov ma príjemne zaskočili. Priznám sa, že som síce za poslanca kandidoval, ale všetku energiu som smeroval na županskú kandidatúru. Preto najvyšší zisk spomedzi všetkých kandidátov v najväčšom kraji na poslancov 65-členného krajského parlamentu je obrovským úspechom. Za ten tiež považujem, že v krajskom parlamente máme na túto chvíľu 16 poslancov, čo je rovnaký počet ako je výsledok tímu podporujúceho pána Majerského. Najviac poslancov je z radov NEKA a to presne 27. Už teraz môžem potvrdiť, že ma kontaktuje časť nezávislých poslancov o možnostiach spolupráce a viem, že náš klub bude mať vyšší počet členov. Oceňujem, že nezávislí poslanci majú záujem participovať na presadzovaní programu, ktorý som počas kampane predstavoval ľuďom v každom okrese,“ uviedol pre presov.dnes24.sk Michal Kaliňák.

Ako ďalej dodáva, nálepkovať sa na opozičný alebo koaličný klub nie je na mieste a nikomu to nič neprinesie.

„Moja predstava je o tom, aby sme boli stabilný poslanecký klub, ktorý bude ponúkať riešenia a neobmedzí sa iba na glosovanie materiálov spracovaných zamestnancami prešovskej VÚC-ky,“ dodáva nový krajský poslanec Kaliňák.

Problémov je veľa, riešení tiež

Keďže sa Kaliňák dvadsať rokov pohybuje v samospráve a je denno-denne konfrontovaný s reálnymi problémami miest a obcí, zoznam toho, čo nefunguje, dokáže vysýpať z rukáva.

Rovnako dlhý má aj zoznam riešení. Ako ale sám hovorí, netreba nad problémami lamentovať, lebo častokrát majú úplne jednoduché riešenia. A čo sa osvedčilo inde, napríklad aj v zahraničí, stačí prispôsobiť reáliám našich krajov.

Potravinové púšte

Prešovský kraj sa v čase krízy musí popasovať aj s ďalšími problémami, ktoré sú pre samosprávy špecifické. Kaliňák napríklad dlhodobo poukazuje na riziko vzniku tzv. potravinových púští, keďže v mnohých obciach musia ľudia cestovať za potravinami kilometre.

„Ukazuje sa, že pojazdné potraviny sú riešením, nielen kvôli tomu, že dnes nemajú ľudia v mnohých obciach prístup k základným potravinám, ale aj preto, že Coop Jednota avizuje zatváranie stoviek kamenných predajní kvôli energiám, čo iba znásobuje problém a zvýrazňuje potrebu riešenia,“ hovorí Kaliňák.

Kvalita života v kraji podľa Kaliňáka taktiež upadá. Desatina ľudí je bez práce. Tí, čo majú prácu robia za najnižšie mzdy na Slovensku. Až 19 % ľudí ohrozuje chudoba.

Viac ako 3 % domácností nemá vodovodnú prípojku. Kaliňák, tak ako to mal uvedené v programe, by rád aj ako poslanec posunul kraj vpred. Tém je podľa neho veľa.

„Prerobenie prázdnych budov župy na nájomné byty a zariadenia pre seniorov je ďalšia téma, ktorá je kombináciou problému a riešenia. V kraji máme 13 okresov, ale 17 skládok a župa musí byť aktívna, lebo komunálne odpady nie sú iba problém obcí, miest a ich obyvateľov, ale celého kraja,“ vymenúva Kaliňák.

Náš kraj = raj pre turistov

Prešovský kraj má podľa neho strategickú a výhodnú polohu, susedí s Poľskom a preto vidí ďalší potenciál na rozvoj: cestovný ruch.

„V prípade cestovného ruchu je to podobne. Musíme začať ťahať zahraničných turistov, lebo iba takto začnú profitovať aktéri cestovného ruchu a zodvihneme našu ekonomiku,“ približuje.

Pred voľbami mal aj jasnú predstavu, ako sa to dá. V Poľsku s miestnymi partnermi mal pripravený projekt na budovanie značky Karpaty. Cez päť zazmluvnených lietadiel čínskych turistov na turnus Poľsko/Slovensko by k nám takto chodili cudzinci. V praxi by si župa zriadila cestovnú kanceláriu a sama k nám ťahala turistov.

„Náš kraj je krásny a ponúka veľa pre turistov. Stačí iba prejsť od slov k činom,“ uzatvára tému nový krajský poslanec Michal Kaliňák.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM