Ľubomír Hudačko Rôzne

Novinové stánky v Prešove postupne vymierajú: Čo je príčinou?

Kedysi ich bolo ako maku na každom kroku, v súčasnosti mnoho z nich chátra. Tradičné novinové stánky strácajú pôdu pod nohami. Obľúbenú tlač si kúpite najmä v meste, sídliská hlásia nedostatok záujmu.

Ilustračný obrázok k článku Novinové stánky v Prešove postupne vymierajú: Čo je príčinou?
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Na ulici Prostějovskej roky schátraný stánok pre istotu už odstránili a zostalo po ňom len prázdne miesto, pri Domove sociálnych služieb na Volgogradskej si noviny takisto už dlhší čas nekúpite.

Víťazom obchodné domy

Dôvod, kvôli ktorému novinové stánky zanikajú je prostý: záujem ľudí kupovať čerstvú tlač ako pečivo upadá vinou prezentácie novín a časopisov v obchodných domoch. Tradičným stánkom vylepšoval tržbu hlavne predaj cigariet, ale už ani kvôli nim sa prevádzkovať toto podnikanie neoplatí: „Z rodinných dôvodov musíme stánok predať. Neoplatí sa viesť ho na vlastné náklady, zákazníkov stále ubúda. Radšej zájdu do hocijakých potravín a tam si to, čo ich zaujme, prečítajú,“ uviedla predavačka Zlatica.

V ankete sme sa opýtali zákazníkov, prečo kupujú tlač ešte klasickou formou: „Mám rád vôňu čerstvých novín. V supermarkete si ich síce môžem prečítať zadarmo, ale nie je to pohodlné čítanie. Navyše, neviem ktorými rukami všetky noviny v daný deň prešli a ja chcem mať svoje. Obchytané mi vadia,“ uviedol dôchodca Peter.

Aký je celkový počet stánkov?

Pani Anna zo Sekčova uviedla iný názor: „V tlači sú seriózne súťaže. Narozdiel od tých, ktoré ponúka internet. Tam je to zväčša nedôveryhodné a zavádzajúce,“ povedala.

Spomínané najväčšie sídlisko v meste eviduje hneď niekoľko schátraných prístreškov. Podobne sú na tom aj Šváby, kde v jedno obdobie bol zo štyroch v prevádzke len jediný. Aj funkčné sú už otvorené vďaka novým majiteľom: „Podľa našej databázy vedieme 49 novinových stánkov na území mesta Prešov s účelom využitia: predaj novín časopisov, tabakových výrobkov a doplnkového tovaru,“ uviedla v čase zisťovania situácie zastupujúca hovorkyňa radnice Jana Jurčišinová.

Novinové stánky v Prešove
4
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM