Michala Halásová Rôzne

Novinka vo Fakultnej nemocnici: Internistický pavilón a v ňom 80 izieb

V areáli Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A Reimana v Prešove dnes otvorili nový internistický pavilón, ktorý je situovaný vedľa chirurgického monobloku. Celkové náklady na výstavbu sedem podlažného objektu v rátane príslušnej infraštruktúry dosiahli viac ako 30,79 milióna eur.

Ilustračný obrázok k článku Novinka vo Fakultnej nemocnici: Internistický pavilón a v ňom 80 izieb
Zdroj: Dnes24.sk

Nemocnica mohla tento náročný projekt realizovať vďaka nenávratným finančným prostriedkom vo výške 26,29 milióna eur, ktoré získala z operačného programu zameraného na modernizáciu zdravotníckeho systému nemocníc. Na otvorení sa dnes zúčastnil premiér Róbert Fico, predseda Národnej rady Pavol Paška, zástupcovia rezortu zdravotníctva, Prešovského samosprávneho kraja a ďalší hostia.

V rekordne krátkom čase vznikol moderný pavilón nie len pokiaľ ide o stavebnú časť, ale aj časť technologickú. Je to pre mňa dôkaz, že sme schopní veľmi efektívne míňať európske fondy na infraštruktúru zdravotníctva a je škoda, že do tohto programu nebolo alokovaných v rokoch 2007–2013 viac peňazí,“ povedal predseda vlády Fico.

Doplnil, že EÚ tlačí Slovensko do rôznych projektov rekvalifikácií alebo iných tréningov ľudí, krajina však podľa neho, potrebuje peniaze na zdravotnícku, školskú a dopravnú infraštruktúru­.„Urobíme všetko preto, aby sme presvedčili Európsku komisiu pri podpisovaní partnerskej dohody, že stojí za to vyčleniť z fondov peniaze na výstavbu nových zdravotníckych zariadení všade tam, kde to ľudia potrebujú,“ konštatoval premiér.

Riaditeľ FNsP Radoslav Čuha vysvetlil, že internistický pavilón je spojený s chirurgickým monoblokom, čo je veľkou výhodou v prípade presunu pacientov, predovšetkým v akútnych stavoch a rovnako aj zdravotníckeho personálu. „Je tu 195 lôžok, troch odborov neurológia, interné a kardiológia samozrejme aj s kompletným diagnostickým zázemím. Sťahovať sa budeme v priebehu mája a júna, začneme interným oddelením,“ spresnil riaditeľ. V novej budove sa nachádza 80 izieb.

Nemocnica má v súčasnosti 40 oddelení, 104 ambulancií, disponuje 1248 lôžkami a pracuje v nej 2029 zamestnancov, z čoho je viac ako 300 lekárov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM