Hádzaná

Zmena pre Tatran: Aby bol lepší, musí hrať aj inú súťaž. Pôsobiť bude aj v českej lige

Účasť 17-násobného slovenského majstra v súťaži potvrdilo hlasovanie exekutívy Českého zväzu hádzanej.

Ilustračný obrázok k článku Zmena pre Tatran: Aby bol lepší, musí hrať aj inú súťaž. Pôsobiť bude aj v českej lige
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Hádzanári Tatrana Prešov sa v nadchádzajúcej sezóne predstavia aj v českej najvyššej súťaži. Na európskej úrovni ich čaká Európsky pohár EHF. Tradične sa predstavia aj v domácich súťažiach – Niké handball extralige a Slovenskom pohári, účasť v nadnárodnej SEHA lige je zatiaľ otázna.

Tatran sa v Európskom pohári EHF predstaví premiérovo. Napriek tomu, že slovenský majster mal mať predbežne aj v treťom ročníku od založenia Európskej ligy možnosť účinkovať priamo v jej skupinovej fáze, prednosť dostala tretia najkvalitnejšia súťaž v Európe.

Snaha vyhrať

„Dôvodom je snaha pokúsiť sa raz vyhrať jednu z európskych pohárových súťaží,“ prezradil dôvod majiteľ Tatrana Miloslav Chmeliar podľa internetovej stránky klubu.

Európsky pohár EHF sa na rozdiel od Európskej ligy hrá vyraďovacím systémom. Tatran by v ňom mohol začínať až v neskoršej fáze a počet zápasov by sa odvíjal od úspechov tímu.

"Európska liga je náročnejšia ako bola C a D-skupina Ligy majstrov. Ľudia však pred zvučnejšími menami uprednostňujú víťazstvá, tak sa pokúsime postúpiť čo najďalej v rámci Európskeho pohára EHF. História sa nebude pýtať v akej súťaži si uspel, ale že si to dokázal. Preto sme sa rozhodli prihlásiť klub do nižšej súťaže a skúsiť, či sa nám v nej podarí dosiahnuť úspech,“ vysvetlil Chmeliar, podľa ktorého sa Tatran môže porovnávať s víťazmi ostatných dvoch edícií tejto súťaže, ktorými sa stali grécky AEK Atény a nórsky Närbö IL, ktorý pohár v nedávno skončenom ročníku vyhral vo svojej premiérovej európskej sezóne.

Musia hrať aj iné

Okrem európskej pohárovej súťaže budú hádzanári Tatrana Prešov v sezóne 2022/23 pôsobiť aj v Českej hádzanárskej extralige. Účasť 17-násobného slovenského majstra v súťaži potvrdilo hlasovanie exekutívy Českého zväzu hádzanej.

Tatran už obdržal akceptačný list, pred podpisom sa ladia už iba posledné detaily dvojročnej zmluvy.

"Tatran Prešov 15 rokov účinkoval okrem domácej ligy aj v inej súťaži. Dva roky sme hrali v českej extralige a dvakrát sme ju vyhrali. Dva roky sme účinkovali v maďarskej súťaži, kde sme skončili za Veszprémom a Szegedom na 3. mieste a 11 rokov sme hrali SEHA ligu. Po udalostiach, ktoré sa v Európe a na Ukrajine udiali, SEHA liga s reklamným partnerom nemá istú budúcnosť. Pokiaľ chceme byť dobre pripravení na európske súťaže, musíme okrem slovenskej ligy hrať aj nejakú inú súťaž. Hovorili sme o našej účasti s českým a slovinským zväzom hádzanej. Ja som sa viac prikláňal k slovinskej súťaži, tréneri preferovali českú. Slovinci s nami boli pripravení rokovať, napokon ale dostala prednosť česká súťaž, v ktorej budeme v budúcej sezóne účinkovať,“ prezradil majiteľ Tatrana.

ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM