Kultúra

Novinka v Rákociho paláci: V Prešove môžeme vidieť jedinečné autentické predmety

Unikátny pohľad na fenomén vysťahovalectva obyvateľstva niekdajšieho severovýchodného Uhorska po novom ponúka prešovské Krajské múzeum.

Ilustračný obrázok k článku Novinka v Rákociho paláci: V Prešove môžeme vidieť jedinečné autentické predmety
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Na konci 19. a v prvej polovici 20. storočia je možnosť v Krajskom múzeu v Prešove od pondelka vidieť výstavu Americký men – vysťahovalectvo zo Slovenska do Severnej Ameriky.

Ako TASR informoval Rastislav Žitný z marketingu múzea, návštevníci môžu na výstave vidieť aj množstvo „jedinečných autentických predmetov“.

Mohutný odliv

Podľa historika a autora výstavy Martina Javora je emigrácia bytostnou súčasťou slovenských dejín a dotkla sa až tretiny slovenského národa. Oblasť severovýchodného Uhorska, regióny Šarišskej, Zemplínskej či Užskej župy boli mohutným odlivom neraz i celých rodín zasiahnuté najviac.

Ponúkame aj ďalšie aktuality zo Slovenska:

„Napriek tomu, že od poslednej štvrtiny 19. storočia do roku 1968 emigrovali státisíce ľudí, je tento fenomén podľa neho v súčasnosti pomerne obchádzaný,“ priblížil Žitný s tým, že najväčšiu „zásluhu“ na tom má komunistický režim, pre ktorý bola emigrácia do „kapitalistického zahraničia červenou témou, o ktorej sa nesmelo písať“.

Strastiplná cesta

Ako však podotkol kurátor výstavy Ondrej Glod, kultúrna stopa vysťahovalectva je „pomerne hlboko zakorenená“ v slovenskej ľudovej kultúre. Svedčiť o tom má mnoho piesní, pričom i názov výstavy pochádza z jednej z nich.

„Je to akýsi záväzok voči našim predkom, ktorí neraz strastiplnú cestu medzi rodným krajom a Amerikou absolvovali viackrát,“ vyjadril Javor sa o výstave, ktorej výstava potrvá do konca októbra.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: archívne

Nové správy máme aj z východu:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM