Správy

Novinka v Prešove: Vzniknú inteligentné križovatky, do jesene budú na TÝCHTO 5 miestach!

Preferencia bude spustená do jesene tohto roka na 5 svetelných križovatkách a na jednom priechode pre chodcov so svetelnou signalizáciou.

Ilustračný obrázok k článku Novinka v Prešove: Vzniknú inteligentné križovatky, do jesene budú na TÝCHTO 5 miestach!
Foto: Ľubomír Hudačko

Prešovská radnica podpísala zmluvu s dodávateľom technológie na zavedenie preferencie vozidiel MHD. Mesto tak delí od zavedenia aktívnej preferencie MHD iba niekoľko mesiacov. Redakciu Prešov Dnes 24 o tom informoval hovorca mesta Vladimír Tomek.

Inteligentné križovatky

„V meste už čoskoro vzniknú prvé inteligentné križovatky, ktoré budú vedieť vyhodnotiť meškanie spojov a na základe toho uprednostnia konkrétny autobus alebo trolejbus,“ uviedol Tomek.

Cieľom tohto projektu je podľa slov hovorcu uprednostniť na križovatkách riadených cestnou dopravnou signalizáciou vozidlá MHD tak, aby v čo najväčšej možnej miere dodržiavali cestovný poriadok a odstránili sa nežiaduce meškania.

Motivácia pre vodičov

„V Prešove sa dlhodobo snažíme zatraktívniť MHD napríklad cez nákup moderných vozidiel. Cestujúci to na jednej strane oceňujú, no na druhej strane im prekáža meškanie. To však môžeme eliminovať iba vtedy, ak budú mať spoje na veľkých križovatkách prednosť na úkor individuálnej automobilovej dopravy. Týmto krokom chceme zároveň motivovať aspoň časť vodičov, aby nechali auto doma a využili niektorú z liniek prešovskej MHD,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Neprehliadnite ani ďalšie aktuálne správy:

Do systému preferencie bude zapojených 113 autobusov a trolejbusov MHD, v ktorých pribudnú nové softvérové a hardvérové prvky.

Ako rozhodne radič

Po nainštalovaní novej technológie budú môcť podľa informácií z prešovskej radnice palubné jednotky vo vozidlách komunikovať s radičmi cestnej dopravnej signalizácie, ktoré budú riadiť ich prejazd križovatkou.

„Ak radič vyhodnotí, že spoj mešká, ponechá zelený signál na semafore dlhšie, vďaka čomu bude môcť vodič MHD prejsť plynule cez križovatku. V prípade, že budú ku križovatke prichádzať dva rôzne autobusy z iných smerov, radič uprednostní ten, ktorý mešká alebo má v systéme MHD zadefinovanú väčšiu prioritu,“ vysvetlil Tomek.

Viac správ o doprave z domova:

V konečnom dôsledku budú vozidlá v premávke menej stáť, a to znamená že sa nebudú musieť tak často rozbiehať, čo prinesie aj úsporu na pohonných hmotách a elektrickej energii.

Ktoré križovatky to budú?

Víťazná spoločnosť verejnej súťaže zabezpečí všetky technologické prvky potrebné na zavedenie preferencie vozidiel MHD, vrátanie ich inštalácie, v celkovej cene 214 740 eur s DPH.

Preferencia bude podľa prešovského hovorcu spustená do jesene tohto roka na týchto 5 svetelných križovatkách a na jednom priechode pre chodcov so svetelnou signalizáciou:

  • Levočská – Volgogradská – Marka Čulena
  • Levočská – park Vlada Clementisa (priechod pre chodcov)
  • Levočská – Obrancov mieru – Vlada Clementisa
  • Levočská – Janouškova – Remscheidská
  • Levočská – Duklianska – Sabinovská – Hlavná
  • Duklianska – Vajanského

A v priloženej fotogalérii nájdete zábery vizualizácií pripravovanej cyklolávky v Bardejove.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: archívne

Obrazom: Preferencia MHD na prešovských križovatkách
1
Galéria

Čítajte viac aj o ďalších témach:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM