Ľubomír Hudačko Rôzne

NOVINKA v Prešove: Na Sekčove parkuje ruskou agresiou rozstrieľaná sanitka, FOTO

Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine.

Ilustračný obrázok k článku NOVINKA v Prešove: Na Sekčove parkuje ruskou agresiou rozstrieľaná sanitka, FOTO
5
Galéria
Zdroj: Anna Polačková

Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Dnes24.sk o tom za organizátorov informovala dobrovoľníčka OZ Podaj ďalej Prešov Anna Polačková.

Sanitka putuje ako novodobé memento po viacerých krajinách Európy, vrátane Luxemburska, Belgicka, Francúzska, Holandska, Veľkej Británie a Severného Írska.

Cielene ju ostreľovali

„V Prešove je súčasťou výstavy, ktorú organizuje OZ Strathaw, združujúce študentov z Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela, v spolupráci s organizáciou LUkraine ASBL a OZ Podaj ďalej Prešov. Sanitku cielene ostreľovali ruské jednotky, keď sa jej posádka zdravotníkov snažila poskytnúť prvú pomoc zranenému civilistovi,“ uviedla Polačková.

Počas útoku ho však už nestihli evakuovať, keďže sa auto stalo terčom streľby a ostalo nepojazdné.

Cieľom putovnej inštalácie má byť pozdvihnutie spoločenskej angažovanosti v tejto téme, vyjadrenie podpory Ukrajincom žijúcim na Slovensku a prezentovanie hrdinstva ukrajinského ľudu. Je preto potrebné poukázať na nebezpečenstvo vojny a každého, kto vojnou v našom prostredí šíri strach.

Desiatky ciest

Výstava okrem sanitky zahŕňa aj fotografie dobrovoľníkov z OZ Podaj ďalej Prešov, ktoré boli vyhotovené počas desiatok ciest na Ukrajinu.

“Podajko” totiž patrí k jedným z prvých a v súčasnosti i posledných slovenských organizácií, ktoré organizujú zbierky humanitárnej pomoci a zabezpečujú jej prevoz a distribúciu na Ukrajine, a to v spolupráci s Karpatskou nadáciou.

„Prvú zbierku sme zorganizovali 26.2.2022 a za 8 hodín sme vyzbierali viac ako 8 ton pomoci. Ešte v ten večer sme ju odviezli na Ukrajinu, kde panoval veľký chaos. Objem doručenej pomoci, ktorú sme za dva roky s dobrovoľníkmi a vďaka dobrým ľuďom dopravili do Ukrajiny, presahuje 220 ton,“ priblížil dobrovoľník Vladimír Benč, ktorý takmer v týždenných intervaloch cestuje do rôznych častí Ukrajiny. Objem pomoci však podľa jeho slov klesá.

Plánujú pokračovať

„Kým v roku 2022 sme doručili viac ako 130 ton, v roku 2023 sme zorganizovali 24 výjazdov s celkovým počtom 64 dodávok do 3,5 ton v celkovom objeme cez 88 ton. Pomoc je doručovaná našim ukrajinským partnerom, ktorí ju adresne distribuujú hlavne v malých obciach na východe Ukrajiny, ale podporujeme aj viaceré nemocnice, sirotince, či dočasné ubytovne pre vnútorných presídlencov,“ uviedol Benč a zároveň dodal, že v pomoci plánujú pokračovať aj naďalej.

Prešovské Podajko poskytlo tiež pomoc odídencom, ktorí boli nútení kvôli vojne Ukrajinu opustiť a ostali v Prešove i v blízkom okolí.

V interiéri aj exteriéri

„Do dnešného dňa sme zabezpečili základné potreby viac ako 5800 ukrajinským odídencom, ktorí vyhľadali našu pomoc. Medzi nich sme rozdelili viac ako 18 ton humanitárnej pomoci, obsahujúcej hygienicky materiál, trvanlivé potraviny či šatstvo,“ povedala Viera Potášová z OZ Podaj ďalej Prešov, ktoré sa zaoberá materiálnou pomocou ľuďom v ťažkých životných situáciách formou zbierok či dobrovoľníckych aktivít.

Výstava, ktorá je situovaná v exteriérovej a interiérovej časti obchodného centra na ulici Arm. Gen. Svobodu 25, potrvá do 24. marca 2024.

Pri prešovskom obchodnom centre parkuje Ruskou agresiou rozstrieľaná sanitka
5
Galéria
Zdroj: Anna Polačková
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM