Ľubomír Hudačko Rôzne

NOVINKA pre žiakov: Dejepis sa učia v Krajskom múzeu, mnohé si skúšajú na vlastnej koži

To, čo sa práve učia, si navyše môžu vyskúšať na vlastnej koži. Projekt odštartoval vo februári so žiakmi z partnerskej školy, ktorou je ZŠ Prostějovská v Prešove.

Ilustračný obrázok k článku NOVINKA pre žiakov: Dejepis sa učia v Krajskom múzeu, mnohé si skúšajú na vlastnej koži
Zdroj: Prešovský samosprávny kraj

Žiaci sa najnovšie vzdelávajú aj v múzeu. Pilotný projekt praktickej výučby dejepisu spustilo Krajské múzeum v Prešove s cieľom priblížiť ho školám inovatívnou formou. Dnes24.sk o tom informovala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Daša Jeleňová.

Prvé hodiny zamerané na prácu historika a život stredovekých mešťanov, počas ktorej si žiaci vyskúšali aj mletie zrna na žarnove, má múzeum za sebou, ďalšie pripravuje už o niekoľko dní.

Na vlastnej koži

Nové poznatky z dejepisu získavajú jednak v kontakte s historikmi aj reálnymi dobovými predmetmi.

To, čo sa práve učia, si navyše môžu vyskúšať na vlastnej koži. Projekt odštartoval vo februári so žiakmi z partnerskej školy, ktorou je ZŠ Prostějovská v Prešove.

Samotnému spusteniu projektu predchádzala úzka spolupráca odborných zamestnancov múzea s vyučujúcimi. Spoločne vyberali konkrétne témy, ktoré je možné prepojiť s expozíciami a predmetmi v múzeu.

Následne pre vyučovanie dejepisu v jeho prostredí, ktoré je postavené na prepojení teórie s praxou, pripravili učebné sylaby.

Do projektu sa rozhodli zapojiť žiakov 5. – 9. ročníka. Pre každý ročník pritom zvolili štyri témy a prispôsobili ich harmonogramu výučby. Napríklad piataci sa cez toto netradičné vzdelávanie konkrétne sústredia na spoznávanie sily prírody, náboženstvo, historické pramene a prácu historika.

Napríklad deviataci sa zamerajú na Hitlerovu diktatúru, Slovenský štát, reformný rok 1698 a na cestu k demokracii v roku 1989.

Zoznámenie so zbraňami

Netradičné hodiny dejepisu absolvovali počas marca už aj dve siedmacké triedy, kde na príklade Prešova im bolo predstavené fungovanie stredovekého mesta, a to cez maketu mestských erbov, fotokópie významných listín a armálesov.

„Zoznámili sa tiež so zbraňami, ktoré sa v danom období používali, s výrobkami prešovských cechov, presnejšie zlatníkov, hodinárov či gombikárov a zistili tiež, aký bol každodenný život stredovekého človeka. Počas praktickej časti si dokonca vyskúšali mletie zrna na žarnove a stali sa súčasťou stredovekého trhu,“ uviedla Jeleňová.

Aktéri projektu netradičného vzdelávania v múzeu majú záujem aplikovať ho v budúcnosti aj na stredných školách.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM