Ľubomír Hudačko Rôzne

NOVÁ profesorka Prešovskej univerzity: Stáť v blízkosti pani prezidentky bolo povznášajúce

Zoznam profesorov na Filozofickej fakulte (FF) Prešovskej univerzity v Prešove (PU) sa rozrástol.

Ilustračný obrázok k článku NOVÁ profesorka Prešovskej univerzity: Stáť v blízkosti pani prezidentky bolo povznášajúce
Zdroj: Prešovská univerzita

Tridsiatou profesorkou na fakulte sa stala prof. Mgr. et Mgr. Adriána Ingrid Koželová, PhD. z Inštitútu romanistiky FF PU, ktorá si z rúk prezidentky SR Zuzany Čaputovej prevzala vymenúvací dekrét v odbore prekladateľstvo a tlmočníctvo. Dnes24.sk o tom informovala hovorkyňa Prešovskej univerzity (PU) Anna Polačková.

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala 26. marca v Prezidentskom paláci 39 nových profesorov vysokých škôl. Vo svojom príhovore uviedla, že profesori reprezentujú rozmanité odbory, školy či univerzity.

Prispievajú k múdrosti

Hlava štátu novým profesorkám a profesorom zároveň pripomenula, že vďaka ich vzdelaniu a skúsenostiam môžu vzdelávať a vychovávať mladú vysokoškolskú generáciu.

„Vašou úlohou je prispievať k múdrosti spoločnosti. A vzdelanosť založená na hodnotách má byť základom spoločnosti. Želám vám, aby sa tento deň stal začiatkom novej etapy vášho akademického a spoločenského pôsobenia, ktoré bude rovnako úspešné a prinesie prospech nielen vašim vysokým školám, ale aj celej spoločnosti,“ adresovala novým vysokoškolským profesorom v príhovore.

Novovymenovaná prof. Koželová je absolventkou FF PU. „Stáť v blízkosti pani prezidentky v nádherných priestoroch Prezidentského paláca bolo povznášajúce. Napriek prekážkam – veda na Slovensku napreduje a prosperuje. A v myšlienkach som samozrejme bola s blízkymi, ktorí ma podporovali a pomáhali mi, pretože profesúra nie je dielom jedného človeka. Som vďačná všetkým tým, ktorí mi na tejto ceste boli oporou,“ povedala na záver.

Doktorandské štúdium ukončila v odbore literárna veda a habilitačné a inauguračné konanie absolvovala v odbore prekladateľstvo a tlmočníctvo.

Čomu sa venuje

Na fakulte aktuálne vyučuje translatologické disciplíny.

Vo svojej vedeckovýskumnej činnosti sa zameriava na výskum divergencie medzi originálom a prekladom, orientuje sa na prekladateľské kompetencie a na kultúrne referencie a s nimi spojené možnosti a osobitosti ich transferu.

Venuje sa tiež téme didaktiky prekladu a tvorbe študijných materiálov zabezpečujúcich praktický tréning prekladateľských zručností. Je autorkou a spoluautorkou viacerých vedeckých monografií, vysokoškolských učebníc a učebných textov.

Na PU aktuálne pôsobí 75 univerzitných profesorov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM