Jaroslav Dodok Kultúra

Noc v Prešove: Lozenie po pamiatkach, zábava s ohňom!

Lozenie v noci po historických pamiatkach v centre mesta, či zábavu s laserovými mečmi a dokonca s otvoreným ohňom by asi nikomu nikde dlho nestrpeli. Ako sa to potom podarilo Prešovčanom?

Ak pravda nepatríte k Združeniu Staromestského divadla Košice (ZSD) a nehráte v predstavení Imaginácie, asi by sa vám niečo také nepodarilo. Imaginácie vznikli úpravou (aktualizáciou) pre projekt Interface – EHMK 2013 (európske hlavné mesto kultúry, čo majú byť o rok Košice & Marseille).

Atraktívne vizualizácie[/si­ze][/color]

Diváci putujú spolu s „bytosťami odinakiaľ“ pri ich hľadaní dobrého miesta pre život – v Prešove 500 až 700 metrov na Hlavnom námestí. Návštevníci boli veľmi ohľaduplní, všetky vekové kategórie mohli prežívať vizuálne atraktívne predstavenie. Hľadanie najlepšieho miesta pre život skončilo happyendom – Košičania ho našli v Košiciach a Prešovčanom bol ponúknutý Prešov. Ak odhliadneme od miestami násilného napasovania reálií a nie celkom jasného kritéria výberu historických míľnikov Prešova, ostane výborné predstavenie, aké sa u nás tak často nevidí. Svedčí o tom aj veľká účasť obecenstva a potleskom odmeňované výkony umelcov.

Bez scény i zamestnancov[/si­ze][/color]

ZSD nemá žiadnych stálych zamestnancov ani vlastnú scénu. Na jeho vzniku mal zásluhu Peter Rašev a Nina Rašiová. Tvorivý a autorský tím tvoria divadelníci (bývalí aj súčasní) Štátneho divadla v Košiciach. Koordinátorkou, manažérkou, dramaturgom a riaditeľkou festivalu je herečka Ľuba Blaškovičová a po úmrtí zakladateľa Petra Raševa sa stala aj jeho umeleckou riaditeľkou a štatutárkou.

A to nie je všetko![/size][/co­lor]

Ak by bola pravda, že Imaginácie sú kľúčovým podujatím EHMK 2013, tak už by sme vlastne mali všetko za sebou. Dúfajme, že to nie je celkom tak a nasledovať budú ďalšie vydarené akcie. Ak umelci nenanosili veľa špiny do prešovskej radnice a upratovačky stihnú dať všetko do poriadku, máte šancu vidieť predstavenie v Prešove aj dnes (5. 6.).

student24/Jozef Frajkor foto: Jozef Frajkor video: Milan Jusko

Noc v Prešove: Lozenie po pamiatkach, zábava s ohňom!
1
Galéria
imaginácie
14
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM