Ľubomír Hudačko Kultúra

Noc múzeí a galérií v Prešove: Zapojiť sa môžete aj do atraktívneho hľadania exponátu!

Noc múzeí a galérií je tu, zapojili sa do neho aj prešovské inštitúcie. A veruže pripravili pre návštevníkov bohatý program, veď k dispozícii bude okrem iného aj atraktívne hľadanie exponátu! Pozrite si, čo všetko sa v programe chystá.

Ilustračný obrázok k článku Noc múzeí a galérií v Prešove: Zapojiť sa môžete aj do atraktívneho hľadania exponátu!
Zdroj: TASR

Dvere múzeí a galérií sú v sobotu 16.5. otvorené pre návštevníkov do neskorých večerných a nočných hodín, aby im umožnili prehliadku expozícií. Popri tom ponúknu všetkým sprievodný program.

Môžete sa zapojiť do kvízu

V Krajskom múzeu v Prešove okrem prehliadky aktuálnych výstav, expozícií, statických ukážok hasičskej techniky, výstroja, sa návštevníci budú môcť zapojiť aj do vedomostného kvízu a pre najmenších budú tvorivé dielne. Okrem toho od 19.00 vystúpi folklórny súbor Haršačan zo Záborského.

Do projektu sa zapojila tiež Šarišská galéria, kde začne od šestnástej hodiny divadelné predstavenie pre deti Snehulienka. Počas neskorého popoludnia si mladí navštevníci galérie budú môcť tiež vyskúšať reštaurovanie obrazov pod dohľadom odborníka. V tvorivej dielni sa medzitým postupne vystriedajú Eva Tkáčiková, akademický maliar Peter Kocák i Ivana Živčáková.

Budete hľadať stratený exponát

O 19.30 h bude komentovaná videoprojekcia cestovateľských zážitkov fotografa Dionýza Dugasa a od 21.00 začne projekcia pre odvážne deti. Vstup do galérie bude počas týchto programov voľný. Program pripravilo aj Múzeum rusínskej kultúry na Masarykovej ulici v Prešove, kde od desiatej budú netradičné prehliadky priestorov múzea, tvorivé dielne, ukážky remesiel a tiež súťaž v kreslení. Po šestnástej hodine sa aktivity presunú do priestorov Slovenského technického múzea v Solivare.

Tam, v budove Varne Frantiešek, už od desiatej hodiny, bude možnosť zapojiť sa do programu Nájdi stratený exponát. Ten je zameraný na rodiny s deťmi, ale prísť môžu aj jednotlivci, ktorí musia podľa zadaných indícií nájsť a navštíviť správnu budovu múzea, kde získajú písmená a z tých poskladajú názov exponátu ukrytého v truhlici pokladov.

Večer sa budú môcť deti voziť na koňoch, po dvadsitej hodine vystúpi skupina Soľnobanska heligónka, zaznie prednáška na tému „Sklad soli včera a dnes“ a od 21.00 bude program pokračovať nočnou prehliadkou s výstupom na Klopačku. Program v Šarišskej galérii je pripravený do 22.00 h, v Krajskom múzeu i v Slovenskom technickom múzeu skončí ešte o hodinu neskôr.

Čítajte tiež:

Parádny nápad: V Prešove vzdajú hold bicyklovaniu, takto sa môžete naraňajkovať…

Jarné teplo láka von: 5 tipov, ako si najlepšie v Prešove vychutnať slnečné počasie

Leto sa nezadržateľne blíži, osud známeho kúpaliska je otázny: Prenájom Delne padol!

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM