No nezáviďme im... Prešovskí žiaci si pochutnávajú na talianskych špecialitách!
Prednedávnom sa v školských jedálňach podávala česká kuchyňa, žiakom tentoraz presmerovali chute na špeciality z Talianska. Týždeň so zahraničnou kuchyňou je súčasť projektu Medzinárodná kuchyňa. Tieto akcie na školách sprevádzajú zaujímavé propagačné aktivity aj výzdoba jedální.
Do týždňa českej kuchyne sa zapojili ZŠ Prostějovská, ZŠ Kúpeľná, ZŠ Májové námestie, ZŠ Ľubotice a ZŠ Lesnícka, taliansku kuchyňu mohli okúsiť žiaci ZŠ ČSA, ZŠ Bajkalskej, ZŠ Sibírskej, ZŠ Matice slovenskej, ZŠ Važeckej.
„Cieľom projektu Medzinárodná kuchyňa je vlastne obohatenie MSN a receptúr pre školské stravovanie o jedlá českej a talianskej kuchyne. Mnohé z týchto jedál sa počas týchto dvoch týždňov testujú na uvedených školách a následne sa vyhodnocujú poznatky z jednotlivých dní,“ vysvetlila hlavnú myšlienku projektu Mária Tejiščáková z oddelenia školstva. Ako ďalej doplnila, pre deti – školákov sa to celé snažili organizátori poňať atraktívnou formou, varil vždy kuchár – profesionál s personálom školských kuchýň, a pre deti to bola atrakcia – kuchár chlap pri výdajnom okienku školskej kuchyne. „Takisto výzdoba jedální a priestorov škôl, príjemná hudba danej krajiny počas výdaja jedál, niekedy aj kultúrny program, umocňovali túto atmosféru,“ doplnila odborná referentka pre školské stravovanie.
Takýmto nenásilným a atraktívnym spôsobom je podľa jej slov cieľom ponúknuť nové jedlá v školskom stravovaní, aby neboli naši školáci od školského stravovania odrádzaní, ale naopak, motivovaní…