Správy

Nikdy vážnejšie nebola chorá: Najstaršia Prešovčanka oslávila 102 rokov!

Anna Dolhyová oslávila 102 rokov. Práve ona je najstaršou Prešovčankou. Nikdy pritom vážnejšie nebola chorá.

Ilustračný obrázok k článku Nikdy vážnejšie nebola chorá: Najstaršia Prešovčanka oslávila 102 rokov!
Zdroj: Dnes24.sk

Najstaršej 102-ročnej Prešovčanke Anne Dolhyovej bol zablahoželať viceprimátor Prešova Štefan Kužma. Privítala ho slovami: „Vás si pamätám, boli ste tu minulý rok. Verím, že sa ešte niekoľkokrát stretneme.“ Aj keď ju v ostatnom čase viac trápia bolesti nôh, nechýba je optimizmus. Informovala o tom hovorkyňa prešovskej radnice Veronika Kmetóny Gazdová.

Bola chýrnou cukrárkou

Dolhyová sa do Prešova prisťahovala ako deväťročná z obce Lenartov v okrese Bardejov. Rodičia jej zomreli, keď mala tri roky. Matka dovtedy slúžila na fare a po jej smrti ju vychovávali farári. Počas návštevy v starej vlasti ju chcel zobrať ujo k sebe do Ameriky. Keď vtedy malá dievčina počula jeho rozprávanie, koľko ľudí sa utopilo na lodiach, dostala strach a ukryla sa na povale, až kým neodišiel.

V mladosti prevažne slúžila v bohatších rodinách. Neskôr pracovala v krčme, v strojárskej fabrike, ale aj v tehelni. Bola tiež chýrnou cukrárkou, ktorá piekla zákusky na svadby. „Boli časy, keď som naraz aj tri roboty zvládala. Bolo to ťažké, ale nesťažujem si. Mala som dobrých pánov, ktorí si moju prácu vážili,“ uviedla oslávenkyňa.

Anna Dolhyová je už viac ako 48 rokov vdovou, na manžela Jána neustále spomína ako na dobráka, ktorý ju nikdy nedržal doma. Vychovala štyri deti, no žije už len dcéra Anna (60), ktorá sa o ňu stará a spolu obývajú sídliskový byt. Traja jej synovia zomreli ešte v mladom veku.

Nikdy vážnejšie neochorela

Do ďalšieho života si jubilantka želá už len zdravie, hoci nikdy vážnejšie nebola chorá a k lekárovi zašla až pred osemdesiatkou. Hovorkyňa doplnila, že v Prešove momentálne žijú vo veku 100 a viac rokov tri ženy. Anna Dolhyová je najstaršou z nich.

Foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM