Ľubomír Hudačko Správy

Nie všade to je problém číslo jeden: Takto majú rómovia pri Prešove vyplnený čas!

Inde na východe Slovenska je to problém, v obci pri Prešove sa však Rómovia zapájajú do rôznych projektov, vymýšľajú vlastné aktivity. Malé krádeže najmä ovocia na jar a v lete sú, inak sa však väčšie problémy v spolužití nevyskytujú. A vedia si vyplniť čas.

Ilustračný obrázok k článku Nie všade to je problém číslo jeden: Takto majú rómovia pri Prešove vyplnený čas!
Zdroj: TASR

V obci Žehňa žije 1070 obyvateľov, z toho je 650 Rómov. Je vzdialená asi 15 kilometrov od Prešova. Spolužitie oboch skupín obyvateľstva tu nie ja až takým problémom ako v niektorých iných obciach na východe Slovenska. Povedal terénny sociálny pracovník Róbert Droba.

„Aktuálne sú Rómovia zapojení do projektu, ktorý sa volá Investícia v rannom detstve, kde sa venujú skvalitneniu gramotnosti. Chodí tu koordinátorka, ktorá im každý štvrtok vymýšľa rôzne aktivity, čítajú knihy a podobne, aby sa matky viac zamerali na deti a ich výchovu,“ hovorí Droba. Naposledy mali pre pár dňami v obci rómsky turnaj, na ktorom sa zúčastnilo sedem družstiev, dve zo Žehne a ostané z iných obcí. Bol to futbalový turnaj, v ktorom všetci účastníci boli Rómovia.

V súčasnosti v obci pracuje jeden terénny sociálny pracovník a dve asistentky. Náplňou ich práce je pomáhať klientom pri riešení rôznych životných situácií, pri oddlžovaní klientov, pri ich komunikácii s úradom práce, so školou či rôznymi exekútorskými úradmi a podobne. Jednoducho pomáhajú Rómom zlepšiť ich každodenný život. Spolupráca podľa Robu nie je zlá, tak ako aj spolužitie v obci. Problémom sú niekedy malé krádeže najmä ovocia na jar a v lete, inak sa väčšie problémy v spolužití nevyskytujú.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM